A Lightyear első éve és ez várható a jövőben

Egy éve van már Magyarországon a Lightyear befektetési cég, amely most elárulta, mi volt a célja a piacra lépéssel.

Az első hazai évfordulót ünneplő eseményen Martin Sokk, a cég társalapítója és vezérigazgatója beszélt a cégről. Az előadásában beszélt arról, hogy a magyarok befektetési kedve eddig régiós szinten is alacsony volt.

A statisztikák szerint amíg az Amerikai Egyesült Államok 50%-a rendelkezik befektetésekkel, addig az Európai Unióban csak 15%, ráadásul Magyarországon ennél is alacsonyabb ez az arány, a lakosság 11,8%-a rendelkezik befektetésekkel.

A felmérések szerint az európai piacon a háztartások 19300 milliárd euró értékkel rendelkezik. Ennek kis része 5900 milliárd euró van csak értékpapírokban, 13400 milliárd euró betétekben pihen. Ezt a piacot mozgatta meg az előző időszakban megemelkedett infláció, illetve a magasabb kamatkörnyezet.

Ez utóbbi kifejezetten érezhető volt Magyarországon, így nem volt meglepő, hogy nyitottak hazánk felé. Úgy látják, hogy a Lightyear egyszerűen kezelhető alkalmazása, vagy webes felülete megnyithatja a lehetőséget sok olyan, új befektetőnek, aki korábban nem mert belefogni a megtakarításokba.

Az elmúlt egy év tapasztalatai szerint a magyarok nagyon szeretik a díjmentesen megvásárolható ETF-eket, egy átlagos portfólióban 20%-ot tesz ki ez az eszköz típus (az EU-s átlag csak 13%). Pont ezért tervezik bővíteni az ETF kínálatot, valamint bevezetni a tört-ETF vásárlást.

Megtudtam, hogy a magyar befektetők is imádják a nagy tech részvényeket, a legnépszerűbbek között szerepel az NVIDIA, az Apple és a Tesla is, igaz azonban, hogy utóbbi iránt az egy évvel korábbiakhoz képest csökken az érdeklődés.

És szó esett a bevezetett TBSZ számláról  és annak ingyenességéről. A Facebookon többen írták kommentben, hogy “most ingyenes, de majd később biztos megsarcolják a felhasználókat”. Azonban Martin elárulta, hogy ingyenes és az is marad. A többi ország, hasonló befektetési számláit is ingyenesen kínálják a felhasználóknak és nem akarnak ezért Magyarországon sem pénzt kérni.

Szintén érkezik a magyar piacra is a tört-EU részvények vásárlási lehetősége a közeljövőben, illetve érkeznek a modellportfóliók bevezetése is.

És hova tovább?

A Lightyear célja a fentieken felül, hogy javítsák a szolgáltatásaikat az országban, emellett pedig kifejezetten érdeklődőek voltak a felhasználók visszajelzésére. Számos témában oszthattam meg én is velük a javaslataimat, amelyekre remélhetően építhetnek a jövőben.

Még nem vagy Lightyear felhasználó? A regisztrációhoz használt az ADAMFX kódot és a Lightyear díjmentesen kínál 1 000 000 forintra a valutaváltást euróra, dollárra, vagy brit fontra, amelyet utána be lehet fektetni a TBSZ számlán részvénybe, ETF-be, vagy MMF-ben a választott pénznemben.

A cikk tartalma semmilyen formában nem minősül befektetési javaslatnak, vagy tanácsnak. A tőke kockázatnak van kitéve. A befektetési szolgáltatásokat a Lightyear nyújtja (Lightyear Europe AS az Európai Unióban). A felhasználási feltételek itt érhetők el: https://lightyear.com/eu/terms

Szponzorált tartalom. Köszönöm, hogy te is hozzájárulsz a RevB és a Lightyear közösség működéséhez.

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!