Egyre többen fizetnek telefonnal és órával Magyarországon

Megjelent a Curve Pay

A bankkártyás tranzakciók között is egyre magasabb a mobiltárcás fizetések aránya Magyarországon, már közel 20%-ot is eléri ezen fizetések aránya.

Három évvel ezelőtt, 2020 nyarán még csak 572 ezer  kártyát regisztráltak a magyarok mobiltárcákba, 2022 szeptemberében pedig ez már 1,6 millió volt, azaz közel háromszorosára növekedett a telefonokon (vagy akár órákon) regisztrált mobiltárcák száma.

Ennek a jelentős növekedésnek az okai között az eszközök technikai fejlődése, a hazai bankok mobilitás felé mozdulása is áll párhuzamosan. Az érintéses fizetés elfogadás már hosszú évek óta nagy lefedettséget kapott Magyarországon. Azonban a bankkártyák digitalizálása csak lassan vált elérhetővé. Mostanra szinte az összes bank biztosít valamilyen megoldást, vagy a Google Pay / Apple Pay megoldásaink keresztül, vagy esetleg saját mobilfizetési rendszert kialakítva.

Egyre többen fizetnek telefonnal és órával Magyarországon

Emellett egyre több esetben érhetők el a különböző mobilfizetési megoldások okosórákra is. Az Apple óráival már régóta működik itthon is az érintéses fizetés, de már egyes WearOS-es órákkal is használható ez. Sőt, a Garmin Pay és a Xiaomi Pay is említhető, amelyet már támogatnak egyes bankok.

A Revolut kártyát Google Pay-hez, Garmin Pay-hez és Curve Pay-hez lehet hozzáadni, ezek segítségével lehet telefonon, vagy órán keresztül fizetni.

Az MNB adatai szerint 2020 első negyedévében még csak közel 12 millió mobiltárcás fizetés volt itthon, ami 2022 harmadik negyedévében már közel 75 millió tranzakcióra nőtt. Ezzel párhuzamosan közel 61 milliárd forintról több mint 450 milliárd forintra nőtt a mobiltárcás fizetések összege.

 

A statisztikák azt mutatják, hogy azon felhasználók, akik mobiltárcához adják a kártyájukat, nem csak kipróbálják azt, hanem egyre többet használják is utána, aminek oka lehet a kényelem is, hiszen nem kell a pénztárcát, a kártyát elővenni, hanem szimplán a telefonnal, órával lehet fizetni, ami többször van kézben.

A 18-24 évesek között a legmagasabb az arány a mobiltárca használatot tekintve. Ők azok, akik ma már gond nélkül mernek elindulni pénztárca és bankkártya nélkül, mert bíznak a mobilfizetési lehetőségekben.

A felmérés csak a magyar bankok által kiadott adatokat tartalmazzák, így abban például nincs benne a Revolut felhasználók digitalizált kártyás tranzakciónak száma.

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!