Forrásigazolást kérhet a Revolut a pénzedről

Revolut alkalmazás, készpénz, 20 000 forint

Hogy sokaknak van feketén szerzett jövedelme Magyarországon, az gyakorlatilag egy tény, amelyre több tanulmány és statisztika, vizsgálat mutat rá. Mi van akkor, ha ezt a fekete bevételt a Revoluton kezelné valaki? Ezzel foglalkozik ezen cikkem.

Február végén volt egy poszt a Revolut közösség csoportomban, ahol egy hölgy azzal kapcsolatban kért segítséget, hogy a Revolut forrásigazolást kért tőle a pénzének eredetére, amit nem tud igazolni, mit csináljon.

A hölgy később sajnos törölte a posztot, amely nagy kár, mert érdekes és hasznos témakör került boncolgatásra alatta. A hölgyet nem nevezném nevén, ezért a fiktív Lujza nevet használom a cikkben, amikor rá hivatkozom. 

Lujza posztját sajnos nem mentettem le, de összeszedem, hogy nagyjából milyen problémával nézett szembe:

 • Az édesapjától kapott a Revolut számlájára valamilyen módon (nem részletezte) 500 eurót.
 • Ezt az összeget később visszaküldte valamilyen módon az édesapjának.
 • A számláján nem volt éppen pénz.
 • A Revolut forrásigazolást kért tőle ahhoz, hogy ellenőrizni tudja, hogy a Revoluton tárolt pénze legális forrásból származik.
 • Nincs más banknál vezetett bankszámlája.
 • Lujza nem rendelkezik bejelentett munkával (nem írta le, hogy nem bejelentve dolgozik, erre csak a szövegkörnyezetből lehetett utalni).
 • Nem tud az elmúlt évekből semmilyen bevételt sem igazolni papírral.
 • Valamennyi pénze készpénzben van megtakarítva, de nem akarta elárulni, hogy az milyen forrásból származik, egyszerűen csak nem igazolható papírral.

A poszt alapján Lujza valószínűleg bejelentés nélkül dolgozik és fekete jövedelemmel rendelkezik, amelyet így nem is tud igazolni. A Revolut kockázatelemzési rendszere már egy családon belülről érkező tranzakciót követően ellenőrzés alá vonta Lujza számláját és kérte, hogy igazolja a bevételeit.

Mi alapján kér forrásigazolást a Revolut?

Minden banknak kötelessége azonosítani a nála számlát nyitó embereket, illetve meggyőződni arról, hogy a számlán tárolt pénz legális forrásból származik és nem köthető pénzmosáshoz, vagy terrorizmus finanszírozásához.

Revolut alkalmazás, készpénz, 20 000 forint

Magyarországon a 2017. évi LIII. törvény szabályozza  a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló előírásokat. 

A törvény 10.§ (2) bekezdése alapján a szolgáltató az ügyféltől – kockázatérzékenységi megközelítés alapján – a pénzeszközök forrására vonatkozóan információt kérhet, valamint ezen információk igazoló ellenőrzése érdekében a forrásra vonatkozó dokumentumok bemutatását is kérheti. „A szolgáltató az (1) bekezdésben meghatározott adaton kívül – kockázatérzékenységi megközelítés alapján – kérheti a pénzeszközök forrására vonatkozó információk rendelkezésre bocsátását, valamint ezen információk igazoló ellenőrzése érdekében a pénzeszközök forrására vonatkozó dokumentumok bemutatását.” – forrás: Raiffeisen Bank Zrt. Pénzmosás elleni tájékoztatás.

EU-s előírás alapján született 2017-ben ez a törvény, ezek helyi megfelelői a többi országban is elérhető, így a Litvániában bejegyzett Revolut Bank UAB-ra is.

A Revolut a pénz forrásának ellenőrzése során olyan dokumentumot kér, amely bizonyítja a pénz jogszerű forrásból származását és azonosítja, hogy milyen célból kerül a számlára.

Ilyen igazoló dokumentumok lehetnek például:

 • bérigazolás a munkáltatótól, bérpapír
 • vállalkozói bevételekről szóló számlák (fontos, a Revolutot nem használod üzleti tevékenységre. Erre a Revolut Pro, vagy a Revolut Business használható)
 • Adás-vételt igazoló szerződés 
 • Kölcsönt igazoló szerződés
 • hagyatéki igazolás

Ha valakinek nem bejelentett munkája van, azt nyilvánvalóan nem fogja tudni igazolni munkáltatótól származó bérpapírral. Kifejezetten nem javaslom, hogy helyette valamilyen hamis dokumentumot nyújtson be a pénz igazolására a személy (például kölcsönszerződést, vagy hamis bérigazolást), hiszen ezzel ténylegesen megvalósul a pénzmosás, amely további jogi fejleményeket tartogathat.

A Revolut automatikus rendszere elemzi a felhasználók adatait és egy kockázatelemzési algoritmus választja ki, hogy kit, milyen tranzakció esetén lehet szükséges ellenőrizni.

Kötelező igazolást beadni?

A Revolut Általános szerződési feltételeiben, amelyet regisztrációkor elfogad mindenki, szerepel, hogy minden szükséges információt megad a felhasználó a pénzforrásokról és a számlán történő pénzmozgással kapcsolatos egyéb tevékenységekről.

Lehetőség van megtagadni a forrásigazolást és nem beküldeni a dokumentumokat a Revolut felé. Ebben az esetben azonban a Revolut az ellenőrzés végén megszünteti a számlát. A rajta lévő pénzösszegeket visszafordítja oda, ahonnan azok a számlára kerültek.

Mivel a Revolut esetén nincs személyes megjelenés, minden online zajlik, a rendszer sokkal alacsonyabb összegek esetében is kihegyezett lehet, mint a hazai bankok, hamarabb kérhet forrásigazolást. Az ellenőrzés sajnos lehet hosszabb, vagy rövidebb, maga a Revolut is leírja, hogy nem tudja előre megmondani, hogy mennyi időbe fog telni.

Ha jogtiszta, legális bevétel során kér forrásigazolást a Revolut, nincs mitől tartani. Csak be kell küldeni a kért dokumentumokat, igazolni a bevétel forrását a pénz célját. 

Összességében elmondható tehát, hogy az eltitkolt bevételek kezelésére nem jó a Revolut és egyéb fintech megoldások sem, hiszen ezekre ugyan olyan szabályozások vonatkoznak mint a többi bankra és pénzügyi intézményekre. 

Szeretnéd magabiztosabban használni a Revolutot? Ismerkedj meg minden részletével egy privát oktatás keretein belül! 

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!