Megszólalt a Pénzügyi Békéltető Testület is a Revolut miatt

Revolut Metal fém kártya a Samsung Galaxy S23 Ultra telefonon

Ezúttal az MNB mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület (PBT)  szólalt fel a Revoluttal kapcsolatban.

A PBT elnöke, Kovács Erika nyilatkozott az Indexnek és beszélt arról, hogy a Revoluthoz is köthető határon átnyúló pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban egyre több kérelem érkezik. Az összes testület elé kerülő ügy 1%-a volt még csak 2021-ben a határon átnyúló szolgáltatásokkal kapcsolatos jogviták, 2022-ben viszont ez duplázódott és már 2%-os arány volt.

Itt a Revolut 10

A 2023-as évben azért nem fog növekedni ez az arány, mert a kibercsalások száma annyira elszaporodott, hogy megnőtt a PBT-hez érkező panaszok száma. Az idei évben legalább 30%-kal több panaszt fogadhat be a Testület a 2022-es 3125 ügydarabszámhoz képest. Ezekből a határon átnyúló szolgáltatásokkal kapcsolatos panaszok az év első 10 hónapjában 82 ügy volt, ami 50%-kal magasabb ügyszám a 2022-es évhez képest.

A határon átnyúló szolgáltatásokkal kapcsolatos jogvitákon belül a legtöbb a Revoluttal kapcsolatos, az összes ilyen ügy 20%-a kapcsolódik a litván Revolut Bank UAB-hoz. Ez nem meglepő, hiszen Magyarországon kifejezetten népszerű a Revolut, több mint 1 millió ügyféllel rendelkezik.

A PBT által megosztott információk szerint a leggyakoribb panaszok a Revolut-számlákra utalt összeget megérkezésével, a Revolutról magyar bankszámlákra indított utalásokkal kapcsolatos. De gyakori a Revolut számlák befagyasztásával kapcsolatos panaszok is, amelyek kapcsán nem feltétlenül kap megfelelő információt az ügyfél.

Így vehetsz fel díjmentesen Eurót ATM-ből Magyarországon

A PBT elnöke szerint azért is lehet ilyen kevés Revoluttal kapcsolatos ügy, mert az ügyfelek nem gondolják, hogy a külföldi szolgáltatóval szemben Magyarországon is felléphetnek.  Viszont csak akkor történhet a vitarendezés a bejelentő tagországában, ha ahhoz a szolgáltató is hozzájárul. A Tanács tapasztalata, hogy sajnos a Revolut eddig egyetlen alkalommal sem járult hozzá ahhoz, hogy a magyar panaszos ügyfelek ügyeit a magyar Pénzügyi Békéltető Testület kezelje.

Saját tapasztalatom, hogy sajnos maguk a felhasználók sem feltétlenül törekednek a saját edukációjukra. A Revolut közösség Facebook csoportban gyakran találni olyan, alap információkra vonatkozó kérdéseket, amelyekkel nincs tisztában sok felhasználó és nem gondolnak bele, hogy ők nem csak egy alkalmazásban regisztrálnak, hanem egy litván bankszámlát nyitnak.

Szeretnéd okosabban használni a Revolut kártyádat? Kérd a Revolut privát tanácsadást és megtanítalak mindenre, amire szükséged lesz!

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!