Revolut fiók felvásárlási ajánlattal jönnek csalók

Revolut fiók felvásárlási ajánlattal jönnek csalók

Csalók próbálnak meg fiók hozzáféréseket megszerezni azzal, hogy annak felvásárlását ígérik magas összegért.

Kiszolgáltatott felhasználói réteget céloznak a csalók

Van Revolut / Monese / Bunq / Fiókja? Ellenőrzés után 350€-ért fogom megvenni. – áll abban a posztban, amit a csaló tett közzé.

Egy otthoni munkákat közvetítő csoportban bukkant fel a poszt, amiben egy férfi profilja azt állítja, hogy 350 eurót, azaz átszámítva kb. 130 ezer forintot fizet egy ellenőrzést követően a Revolut, Monese és Bunq felhasználói fiókokért.

Olyan Facebook csoportban tűnt fel a poszt, amely egyrészt nagy, hiszen közel 30 ezer tag található meg benne, illetve kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket érhet el. Otthonról végezhető, internetes munkákért léphetnek be a csoportba az emberek. Számukra csábító lehet az, hogy ha esetleg létrehoznak egy ilyen fiókot és utána azt eladják közel annyiért, mint amennyi egy havi minimálbér (ennek 2023. évi nettó összege 154 280 forint). Vagy esetleg már van ilyen fiókjuk, de nem használják és jó pénzkereseti lehetőségnek tűnik.

Revolut fiók felvásárlási ajánlattal jönnek csalók
Messengeren vette rá az áldozatát a csaló, hogy írja át a fiókja belépési adatait, hogy átvegye afelett az irányítást.

A csalók ráveszik az áldozatokat arra, hogy megváltoztassák a belépési adataikat a fiókba, vagy közvetlen hozzáférést adjanak ahhoz.

Nem adhatod el a fiókodat

Fontos leszögezni, hogy nem adhatod át a fiókodat másnak, nem adhatod el azt másnak.

A Revolut fiók egy bankszámla, amelyet a Litvániában bejegyzett Revolut Bank UAB vezet. A Monese és a Bunq engedéllyel működő pénzforgalmi intézmény.

Ahogyan egy hazai banknál vezetett számlát sem adhatsz el, úgy ez igaz ezekre a fintech számlákra is.

A fiók eladásának veszélyei

Kétféle veszély rejtőzik a csalók ajánlatában, ha valaki eladná a fiókját nekik.

Az ellenőrzéshez kérik a belépési adatokat, amivel rögtön megszerezhetik a teljes kontrolt a felhasználói fiók felett.

Ahogy hozzáférnek a fiókhoz, ha azon pénz található, azt rögtön megszerezhetik, tovább utalhatják saját számlára, így rögtön megkárosíthatják a tulajdonost.

Másik, szintén komoly veszély az, ha a számlát valamilyen illegális tevékenységhez használják fel. Ezzel a fél, aki csak keresni akart egy kis pénzt, strómanná válik és a nevét adhatja pénzmosáshoz, további emberek átveréséhez, vagy akár terrorizmus finanszírozásához is. Ezen esetben, ha a fiókja bűncselekményben vesz részt, jogilag is belekeveredhet. Valószínűleg senki sem szeretne rendőrségi kihallgatáson részt venni azért, mert az ő nevére szóló számlával bűncselekményt követtek el.

Könnyű felismerni a csalást

A Facebookon Tamás Desző néven futó profil volt, amely posztolta az ajánlatot. Bár elsőre akár hihetőnek is tűnne a felhasználó, azért ha egy nagyon kicsit megnézni az embert, láthatja a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy hamis felhasználói profilról van szó.

Revolut fiók felvásárlási ajánlattal jönnek csalók
Jelenleg is elérhető a hamis profil a Facebookon

Ezt a Facebook profilt 2023. január 30-án regisztrálták be. Egyetlen egy, arcot ábrázoló fotója van, amelyet valószínűleg valakitől letöltött. Az ismerősei száma 6 fő (a cikk írásának pillanatában). Az a pár posztja, amivel rendelkezik, különböző “egyszerű pénzkereseti lehetőségeket” kínál.

Az egyik átvert személy elmondása szerint korábban még egy női névvel (Judit Kasza) jelentkezett nála az illető. a beszélgetés során rávette őt, hogy átadja a teljes irányítást a Monese fiókja felett, hiába volt gyanús számára, hogy női profil férfi képet küld magáról az azonosításhoz. Az átvert személy által átküldött beszélgetésben még egy olyan animált profilkép volt látható a csalótól, amely megtalálható most is a profilban, így valószínűleg korábban csak nevet és profilképet cserélt a fiókban a csaló és így folytatta tovább a “munkáját”.

Mit tegyek, ha átvertek?

Két fontos dolog van, az egyik jelezni azt a szolgáltatónak, a másik pedig a rendőrségi feljelentés.

A bejelentés kapcsán aztán érdemes tudni, hogy a legtöbb fintech cégnek nincs magyar nyelvű ügyfélszolgálata. Angol nyelven kell kommunikálni velük. Ha nem tudsz angolul, kérj segítséget olyan ismerőstől, aki tud és segítene neked ebben.

Csalás bejelentés a Revolutnak

A Revolut esetében lehetőség van egy bejelenteni a csalást chaten keresztül (akár akkor is, ha nem férsz hozzá a fiókhoz), vagy emailben (report.fraud@revolut.com). Ezzel kapcsolatban itt találhatsz információt. 

Csalás bejelentés a Monese-nak

Emailes (fraudhelp@monese.com) lehetőséget kínál a Monese is a csalás bejelentésére. Ezen az oldalon találni meg minden információ az átverésekkel kapcsolatban. 

Csalás bejelentés a Bunq-nak

A Bunq egy kitölthető formot kínál a weboldalán, ahol megadhatók a főbb felhasználói adatok és segítenek visszaszerezni a fiókot.

Tegyél feljelentést a rendőrségen

Ezek a csalók sok esetben azért tudnak embereket átverni, mert az áldozatok nem mernek beszélni róla. Azt gondolják, hogy a hatóság kineveti őket, vagy nem vennék komolyan. 

A rendőrségi feljelentést meg lehet tenni személyesen a helyi rendőrkapitányságon, de akár pontosan megfogalmazva, levélben is. Ahhoz, hogy a Rendőrség érdemi nyomozást tudjon folytatni, szükség van az átverés pontos ismertetésére, esetleg az üzenetváltásokat is ki lehet nyomtatni nekik, amelyek segíthetik a nyomozást.

Ezek az ügyek nem fognak gyorsan megoldódni, az is lehet, hogy eredmény nélkül zárul több. Azonban fontos megérteni, hogy ha nem történik rendőrségi feljelentés, biztosan nem is lesz eredménye az esetnek és további embereket károsíthatnak meg a csalók.

Szeretnéd megelőzni, hogy csalás áldozata legyél? A privát Revolut tanácsadás során nem csak az alkalmazás használatával kapcsolatban tudok segíteni, hanem azzal is, hogyan védekezhetsz az ilyen jellegű átverésekkel szemben.

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!