A VISA megoldaná a felhasználók valótlan kártyás csalási panaszainak feldolgozását

WISE bankkártya a Samsung Galaxy S23 Ultra telefon hátlapján

Nagy-Britanniában a kereskedőknek sok problémát okoznak a “barátságos csalások” a kártyás tranzakcióknál. Ez azokat az eseteken takarja, amikor nem történik ténylegesen kártyás csalás, a vásárlók a szabályos bankkártyás tranzakció jogosságát nem akarják elfogadni. Ezt a problémát szeretné a VISA is csökkenteni a kereskedők számára.

A brit kisvállalkozók között végzett VISA kutatás rámutatott arra, hogy 2022 óta már minden ötödik kártyás eladáshoz kötődik jogvita. A brit Nationwide Building Society is módosított a kártyás tranzakciókhoz kötődő vitakezelési folyamattal, mert az elmúlt években 2,5x több panasz érkezett.

Az úgynevezett “barátságos csalás” jellemzően olyan esetekből indul, amikor a tranzakció szabályos volt, viszont a kártya tulajdonosa mégis vitatja azt. Ilyenek lehetnek:

  • elfelejtették lemondani az előfizetést, vagy elfelejtették, hogy előfizettek
  • a kártyatulajdonos gyermeke vásárolt annak engedélye nélkül (például valamilyen játékban kiegészítőt)
  • a vásárló késve kapta meg a rendelt terméket, vagy az sérült volt.

Ezen esetekben egyre gyakrabban jelentik be a vásárlók a tranzakciót csalásként, amely a kereskedőknek sok extra munkát ad. Erre reagálva vezették be a VISA Compelling Evidence 3.0 (CE3.0) keretrendszert. Ez lehetőséget kínál a vállalkozóknak, hogy a tranzakciók jogosságát könnyebben bizonyítsák. Elég bizonyítani, hogy a panaszt tevő vásárló az elmúlt egy évben már kétszer vásárolt ott a kártyájával, ezzel pedig könnyebb lezárni a bejelentett csalási panaszt. Bár nem fogja megoldani az összes problémát, mégis évente akár 31 millió fontnyi csalást lehetne a várakozások szerint megelőzni a CE3.0-val csak az Egyesült Királyságban.

Itt olvasható további információ a VISA Compelling Evidence 3.0-ról.

Revolut dolgozó: így járj el kártyás csalás esetén

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!