Revolut dolgozó: így járj el kártyás csalás esetén

Végre engem is megpróbáltak csalók átverni

Egyre többször merülnek fel bankkártyás csalások a Revoluttal kapcsolatban. Ennek oka alapvetően nem is feltétlenül a Revolut Bank biztonsági szintje, hanem a nagy, nemzetközi kiterjedése miatt sokkal könnyebben támadhatók az ügyfelei, mint a különböző, kisebb, egy-egy országon belül elérhető bank ügyfelei. 

A legtöbb bankkártyás csalás alapja az, hogy a bűnözők valamilyen módon elérik, hogy a felhasználók megadják a kártya adataikat, vagy hogy feltelepítsenek olyan alkalmazást, vagy kémprogramot, amely lehetőséget kínál, hogy monitorozzák a felhasználó tevékenységét. 

Ezeket általában különböző algoritmusokkal végzik, tehát még emberi munka sem kell hozzá. És mivel nagyon sokan adják meg ilyen módon a hozzáférést a csalóknak, így sajnos az átverés működik és komoly összegeket szerezhetnek meg így a bűnözők.

A Revolut alkalmazás irányítóközpontja

Megszólalt a Revolut érintett osztályán dolgozó

Azért is hasznos a Revolut közösség Facebook csoport, mert nem csak problémák, vagy kérdések merülnek fel a Revoluttal kapcsolatban, hanem sok-sok hasznos információ.

Most az egyik poszt alatt fejtett ki fontos részleteket a csoport egyik tagja, aki a Revolut Fincrime részlegén dolgozik (ez a pénzügyi bűntényekre szakosodott osztálya a vállalatnak). A nevét azért nem írom le, mert ő maga is kifejtette, hogy személyesen semmit sem tud segíteni, ne is keressék különböző problémákkal, kifejezetten a hivatalos úton tud csak minden menni.

Kell a rendőrségi feljelentés

Ha valaki jelzi a Revolut support felé egy tranzakciónál, hogy az csalás, az ügyfélszolgálat rögtön kéri, hogy elsőnek tegyen rendőrségi feljelentést a felhasználó. Ez nem véletlen, hiszen egyszerűen csak “bemondásra” nem vonhat vissza a bank egy kártyás tranzakciót. 

A dolgozó elmondása szerint, ha megtörténik a rendőrségi feljelentés, akkor a hatóságok hivatalosan is felveszik a kapcsolatot az érintett bankkal, a Revoluttal is és ezt követően jön képbe a fincrime ügyintéző, aki ezzel foglalkozik.

Ahogy kifejti, sok esetben probléma az ügyintézésben és a pénzt visszafordításában az, hogy a bűnöző esetleg már tovább küldte a pénzt valami olyan csatornán, ahol annak nyoma veszhet. Ilyen csatorna lehet akár az, ha készpénzként felveszi egy ATM-ből, vagy esetleg valamilyen kriptovalutába forgatja át.

Természetesen a fentieknél sokkal szerteágazóbbak a dolgok, nem mindegy, hogy milyen számláról van szó, milyen módon történt a csalás (pl. kártyás fizetés, készpénzfelvétel, utalás, stb.).

Revolut Metal fém kártya a Samsung Galaxy S23 Ultra telefonon

Sokkal könnyebb megelőzni, mint utólag megoldani

A legfontosabb, hogy a felhasználó megismerje a különböző átverési lehetőségeket, amelyekkel élnek a bűnözők. Ezek segíthetnek abban, hogy ha megpróbálják átverni, akkor már észlelje, hogy mi történik.

Csalással kapcsolatos cikkek a RevB.hu-n:

Figyelj a gyanús jelekre

  • Ne add ki a kártya adataidat
  • Ne adj ki belépési adatokat senkinek
  • Ha olyan webshopban vásárolsz, amelyet nem ismersz, válaszd az egyszer használatos virtuális kártyát fizetésre
  • Ne hallgass a különböző sürgetésekre
  • Ha nem hivatalos csatornán (pl. az alkalmazáson belül) kapsz értesítést, az legyen gyanús, győződj meg róla, hogy az valós-e, vagy esetleg scam

Átverés áldozata lettél?

Hallgass a Revolut dolgozójára! Tegyél rendőrségi feljelentést, akkor is, ha esetleg úgy érzed, hogy nincs értelme. Miért? Mert ez az út ahhoz, hogy visszakaphasd a pénzed és egy lehetőség arra, hogy elfogják a bűnözőket és másokat ne tudjanak megkárosítani.

Szeretnél felkészültebb lenni az online visszaélésekkel kapcsolatban? Kérd ezt privát tanácsadás keretein belül és segítek!

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!