Ezek a Revolut közös számlák előnyei és hátrányai

Revolut közös számlák használata

Régóta várt funkció a Revolut Közös számla, amely nem pont úgy működik, mint ahogyan sokan gondolták.

A Revolut tanácsadásokon számos alkalommal hallottam már azt, hogy egy pár egyik tagjának van Revolut számlája, csináltatott hozzá egy második kártyát és ezt használja a társa. Alapvetően ezt tiltja a Revolut, nem adható tovább a számla, nem lehet megosztani a kártyát, az névre szóló és a tulajdonosa használhatja. Ahogyan például fizetésnél, a kasszánál is kérhetné az eladó, hogy igazolja a személyazonosságát a bankkártyás fizetés során a vevő, igazolja, hogy a saját kártyáját használja.

Erre a problémára szeretne megoldást kínálni a Revolut Közös számlák funkciója. 2023. márciusban teszt fázisban indult el Magyarországon is.

Így hozhatsz létre Revolut Közös számlát

Ehhez mind a két félnek saját Revolut fiókkal kell rendelkeznie és a két fiókhoz hozható létre közös számla.

A Revolut közös számla előnyei

Ha két fél szeretne közös költségvetést vezetni (mellette pedig esetleg megtartaná a saját pénzügyi szabadságát is), kiváló opció a Revolut közös számla. Itt írtam arról, hogyan lehet létrehozni azt. A Revolut alkalmazáson belül létrejön egy különálló, Közös számla.

Ennek a számlának saját IBAN száma lesz, ráadásul az mind a két névre szól.

Emellett külön, saját limitjei vannak. Ennek előnye, hogy amíg a Standard csomag esetén a készpénz felvétel 75 ezer forint, addig a Közös számlánál 150 ezer forint. Emellett nálam jelenleg azt írja, hogy a díjmentes valutaváltás is korlátlan (ez később akár változhat), míg a személyes számláknál ez csak a Premium előfizetéstől elérhető funkció.

A saját Revolut egyenleget kártyás feltöltéssel csak saját névre szóló bankkártyával lehet megtenni. Ha egy párnak közös számlája van esetleg és saját névre szóló kártyája csak az egyik félnek van, akkor a közös számla funkció segít az ÁSZF-nek megfelelően feltölteni a pénzt. A kártya tulajdonosa befizeti a pénzt a Revolut fiókjára, majd azt hozzá tudja adni a Közös számlához. Erről a másik fél a saját közös kártyájával költhet, vagy kiveheti egy részét a saját számlájára, privát költésre.

A Revolut közös számla hátrányai

Természetesen nem csak előnyöket hordoz a közös számla, hanem azért hátrányokat is lehet találni rá.

Ha már van a Revoluthoz egy kártyánk, azt nem tudjuk a közös számlához csatolni. Külön kártyát kell hozzá rendelni. Ez lehet többször használatos virtuális kártya (ingyenes az igénylése), vagy rendes fizikai kártya (kb. 2500 ft az igénylése). Így tehát figyelni kell a fizetésnél arra, hogy saját, vagy közös költés volna-e, amit fizetnénk és ennek megfelelő kártyát használni.

Még a Metal csomagban is díja van a Közös számla kártyájának megrendelésének, ha mind a két fél kér fizikai kártyát hozzá, az összesen körülbelül 5000 forint.

A közös használatra szánt pénzt mindig be kell tenni a közös számlára, át kell vezetni a privátról. Figyelni kell az egyenleget, hogy van-e elegendő.

Én sokkal kézenfekvőbbnek látnám, ha például a normál Revolut kártyával költött tételeket utólag lehetne hozzárendelni a közös számlához, vagy esetleg az kiválasztható volna, hogy az adott kártya melyik számláról vonja a pénzt. Ez talán a későbbi funkcióként jelenhet meg (vagy nem).

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!