Így lehet Revolutra kérni magyarországi fizetést

Készpénz befizetés a Revolutra?

Sokan megfontolják, hogy a Revoluttal kiváltanák a magyar banki szolgáltatásokat is és akár a munkáltatójuktól is erre kérnék a fizetésüket. Segítek benne, hogy milyen módon kivitelezhető ez, milyen hátrányai és előnyei lehetnek.

Lehet fizetést kérni Revolutra?

Ha röviden akarok válaszolni, akkor igen, lehet, csak nem minden esetben szerencsés.

Hosszabban kifejtve érdemes azzal kezdeni, hogy a Munka törvénykönyve alapján a munkavállaló kérheti a fizetését készpénzben, vagy az általa meghatározott fizetési számlára. Ez a fizetési számla lehet bankszámlaszám, vagy egyéb, alternatív fizetési számla (ezek leggyakrabban pont a fintech számláknál merülnek fel). Ez alapján tehát a munkáltató nem tagadhatja meg a munkabér Revolutra történő utalását.

Abban az esetben mondhat ellent ennek a munkáltató, ha van olyan kollektív munkaszerződés, amely minden munkavállaló számára egységes fizetési lehetőséget kínál, ennek díját viszont vállalja a munkáltató. Példa erre, ha kollektív szerződés alapján minden munkáltatónak az XY banknál vezetett számlaszámra fizet csak ki fizetést. Ekkor viszont nem hozható hátrányba a munkavállaló és vállalnia kell a munkáltatónak a számlával járó költségeket.

Miért nem olyan egyszerű Revolutra kérni a fizetést?

A Revolut litván bank és nem rendelkezik magyar illetőséggel. Ebből adódóan nincs magyar bankszámlaszáma, így a hazai bankokból nem lehet ugyan úgy belföldi, azonnali átutalást indítani rá, mint egy másik hazai bankszámlára, vagy akár a WISE magyar számlaszámára.

A Revolut forintos számlája litván IBAN számmal rendelkezik, erre nemzetközi átutalással lehet utalni. Mit jelent ez? Azt, hogy a normál átutalási megbízás nem indítható, kizárólag nemzetközi átutalás. Ez azért fontos, mert a bankok ezt általában teljesen más díjjal kalkulálják, mint a belföldi átutalásokat.

Revolut alkalmazás okostelefonon
Fotó: Guillaume Payen/SOPA Images/LightRocket, Getty Images

Mit jelent ez a munkabér kifizetés szempontjából?

Amíg a belföldi utalás akár ingyenes is lehet a bankoknál (csomag függvényében), addig a nemzetközi átutalások jellemzően nem ingyenesek, sőt, sokkal drágábbak a belföldieknél. 

Ahogyan a Munka törvénykönyve biztosítja a munkavállalónak, hogy az általa meghatározott fizetési számlára kapja a fizetéstét, úgy azt is előírja, hogy ezen esetben viszont a munkáltató átháríthatja az ezzel járó kezelési költségeket.

 „a munkabér kifizetése – ide nem értve a nem magyarországi székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett fizetési számlára történő átutalást – a munkavállaló részére költséget nem okozhat.” Mt. 158. § (3)

A Munka törvénykönyve tehát leírja, hogy csak akkor nem okozhat költséget a fizetés kifizetése a munkavállaló részére, ha az belföldi szolgáltatónál vezetett. Azaz a munkavállaló kérheti a litván Revolut számlájára a fizetését, viszont a munkáltató ennek költségét felszámíthatja a munkavállaló felé. 

Milyen hátrányai vannak a Revolutra kért fizetésnek?

Ha egy magyar bankból nemzetközi utalással indítja a munkáltató a kifizetést a munkavállalója felé, akkor az a fizetés nem fog azonnal megérkezni. A nemzetközi átutalás több munkanap is lehet, így gond nélkül előfordulhat, hogy a többi kolléga minden hónap 10-én megkapja a fizetését a magyar számlára, viszont aki Revolutra kéri az utalást, csak mondjuk egy héttel később.

Emellett pedig még a munkáltatója is ráhárítja a költséget. 

Miért nem szeretnek Revolutra fizetni a munkáltatók?

Valószínűleg nem is a fenti költségek az okai annak, hogy nem igazán kedvelik a munkáltatók a Revolutra utalást. Sokkal inkább azt, hogy számos cégnél ez extra munkafolyamatok és problémaforrás. Egy kis cégnél nem feltétlenül van olyan számlacsomag, amely rugalmasan kezeli a nemzetközi átutalásokat. Ezeknek a költségét külön el kell számolni a könyvelőnek a munkavállaló felé, amíg esetleg a többi fizetés pár kattintással az összes dolgozónak utalható, addig a nemzetközit külön kell kezelni.

Vagy egyszerűen csak az adott érintett nem ismeri a nemzetközi utalásokat, idegenkedik tőle, problémákat okoz csak neki, hogy külön foglalkozni kell vele.

Ettől még  a munkavállalónak ki kell fizetnie a munkabért Revolutra is.

Érdemes Revolutra kérni a munkabért?

Véleményem szerint a legtöbb esetben sokkal olcsóbb és kényelmesebb megoldás keresni egy olyan magyar bankszámlacsomagot, amelynél a költségek alacsonyan tarthatók és akár kizárólag csak arra használni, hogy a hozzá tartozó bankkártyáról átkerüljön a pénz a Revolutra.

Ez egyszerűbb és könnyebb kifizethetőséget jelent a munkáltatónak, a munkavállaló is tudja előre, hogy mikor és mennyi pénz érkezik fizetésként. Rendelkezni fog magyar számlaszámmal is az ember, amely sok esetben nem elkerülhető, hiszen vannak olyan szolgáltatók a mai napig, amelyek csak magyar számláról fogadnak be átutalásokat, külföldiről nem. Vagy éppen kiutalásokat nem tesznek meg csak belföldi számlára.

A Revolut alacsony költsége sem hozható fel ilyen esetben a magyar bankokkal szembeni előnyként, hiszen amennyit megspórol így az ember, annál többet terhelhet át a munkáltató a nemzetközi átutalás díjáért, költségeiért.

A Revolutra szeretnéd kérni a fizetésedet, de előtte szeretnéd jobban megismerni a rendszert és annak használatát? Kérd a Revolut privát tanácsadást és felkészítelek minden eshetőségre, hogy ne akkor érjen meglepetés amikor már a pénzt várod.

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!