Így működik a Revolut kártya érintéses fizetési limit

Évek óta velünk van az érintéses limit az összes bankkártya esetén, mégis kifejezetten sokszor merül fel Facebook csoportomban Revolut kártya esetén, hogy mi ez a 150 eurós tranzakciós limit.

Mi az az érintéses limit?

A modern bankkártyák esetén már elérhető az NFC-s érintéses használat, amely során nem kell bedugni a kártyát a terminálba, elég csak hozzá érinteni és már megy is a fizetés, ráadásul a legtöbb esetben PIN kódot sem kér a tranzakcióhoz a kártyaelfogadó terminál.

Az érintéses fizetési limitet még 2019-ben vezeték be a PSD2 irányelvvel. Az Európai Unió a COVID-19 világjárvány miatt korábban megemelte a PIN kód nélküli fizetési limitet. 50 euró alatti tranzakciókhoz nem szükséges megadni a PIN kódod érintéses fizetés során (a magyar bankok esetén ez a limit 15 ezer forint). Ez egy kényelmi szolgáltatás, amely gyorsítja a kiszolgálást is a fizetés során. 

Ha azonban ellopják a kártyát a tulajdonosától, könnyen vissza lehetne élni vele, hiszen ahogy fentebb szerepel, 50 euró alatt nem kér PIN kódot. Erre lett létrehozva az érintéses limit a bankkártyákhoz. Ez a Revolut esetén 150 euró (magyar bankoknál 45 ezer forint). Ennek a célja az, hogy ne lehessen 150 eurónál többet fizetni a kártyával a PIN kód megadása nélkül.

Hogyan működik az érintéses limit a Revolut kártya esetén?

Az érintéses limit számlálója rögzíti a fizetési tranzakciókat, amelyeket a fizikai kártyával végez a felhasználó PIN kód megadása nélkül. Lehetőség van számos tranzakciót végrehajtani 50 euró alatt anélkül, hogy meg kellene adni a PIN kódot. Viszont ez a számláló ketyeg és jelez, ha 150 eurónál jár a felhasználó. E felett nem működik az érintéses fizetés addig, amíg nem történik meg egy hitelesítés.

Hogyan lehet az érintési fizetési limitet nullázni?

A legegyszerűbb módja a nullázásnak az, ha a fizetés során PIN kódot ad meg a felhasználó. Ehhez elég csak nem érintve fizetni, hanem bedugni a terminálba a kártyát és beütni a PIN kódot. Ezzel rögtön 0-ra ugrik az érintéses fizetési limit.

ATM-nél történő pénzfelvétellel is lenullázható a limit, amikor megadja hozzá a felhasználó a kártya PIN kódját.

A harmadik módja a Revolut alkalmazásban van, a Bankkártya beállításain belül az érintéses fizetési limit szekciónál látható hogyan állunk a limit terén és a mellette lévő gombbal bármikor alaphelyzetbe állítható (nullázható).

Így vehetsz fel díjmentesen Eurót ATM-ből Magyarországon

Miért jó ez a fizetési limit?

Ha elhagyjuk, vagy ellopják a kártyát, amíg az nincs befagyasztva, vagy tiltva, egyszerűen lehetne 50 euró alatti tranzakciókat végrehajtani vele illetéktelennek. Több egymás utáni tranzakcióval pedig így akár nagyobb összeget is ellophatnának. Ez ellen nyújt védelmet a limit. Hiába csinálnak például három 49 euró értékű tranzakciót a kártyával PIN kód nélkül (ami 147 euró összértékű), a negyedik tranzakció már nem fog működni, ha azzal átlépnék a 150 eurót. Azaz ez biztosítja azt, hogy ilyen esetben ne tudjanak 150 eurónál magasabb értékben jogosulatlanul fizetni.

Mely fizetésekre él ez a 150 eurós limit?

Az érintéses limit a Revolut fizikai kártyájával történő érintéses tranzakciókra vonatkozik. Ha több fizikai kártyával rendelkezik a felhasználó, mindegyik esetén külön-külön számlálódik ez a limit.

Nem él ez az opció a virtuális kártyára, illetve azon tranzakciókra, amelyek telefonos (Google Pay, Apple Pay, stb.), telefonos (Garmin Pay, stb.) fizetéssel történnek (úgy, hogy mögötte a fizikai kártya van beállítva).

Tehát akkor számlálódik ez a limit, ha a fizikai kártyát odaérintjük a terminálhoz és PIN kód megadása nélkül fizetünk.

Szeretnél képben lenni a Revoluttal? Minden lényeges dolgot megtudhatsz gyorsan a személyes tanácsadáson!

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!