Kifejezetten érdeklődők a Revolut szerint a tőzsde iránt a magyarok

Kifejezetten érdeklődők a Revolut szerint a tőzsde iránt a magyarok

Revolut, a globális pénzügyi szuperapp, amely világszerte több mint 35 millió, Magyarországon pedig több mint 1 millió ügyféllel rendelkezik, nyilvánosságra hozta a magyarok és egész Európa 2023-as befektetési trendjeit.

Magyarországon a befektetések iránti érdeklődés 96%-kal nőtt

A Revolut adatai szerint 2023-ban 96%-kal nőtt a kereskedést folytató magyarországi ügyfelek száma. A magyarok aktívan fektettek be a Revolut alkalmazáson keresztül, az értékpapírszámlákon év végén átlagosan 576 450 forintot könyveltek el (az EGT-ben az átlag 690 600 forint volt). A legnagyobb értékű befektetési számlákkal a 65–74 éves korosztály rendelkezik, átlagosan 1 630 300 forint összeggel.

Kifejezetten érdeklődők a Revolut szerint a tőzsde iránt a magyarok
Az Adidas AG részvényei is elérhetők a Revoluton

Férfiak dominálnak a befektetési piacon

Különböző nemi dinamikák is megjelentek. Magyarországon a férfiak voltak a befektetések élén, nagyobb aktivitást mutattak és nagyobb összegeket fektettek be. A férfiak átlagos számlaegyenlege több mint kétszer magasabb értéket ért el a nőkéhez képest, előbbi 685 690 forint, utóbbi pedig 286 900 forint volt.

Tesla a legnépszerűbb részvény Európában

Az EGT-n belül 2023-ban az amerikai részvények közül az autóipari óriás Tesla részvényeivel kereskedtek a legtöbbet, majd az amerikai űrhajózási vállalat, a Momentus, és a NIO kínai autóipari vállalat következett sorrendben. Az uniós részvények közül az Anheuser-Busch sörgyár állt az élen, amelyet a német autóipari vállalat, a Volkswagen, és a holland fizetésfeldolgozó vállalat, az Adyen követett.

Kifejezetten érdeklődők a Revolut szerint a tőzsde iránt a magyarok
Rolandas Juteika, a Revolut EGT-beli befektetési és kereskedési szolgáltatásaiért felelős igazgató

A legtöbb európaihoz hasonlóan a magyar befektetők is nagy lelkesedést mutattak az amerikai tőzsdén jegyzett Tesla-részvények iránt, melyeket a kínai NIO és Xpeng autóipari cégek részvényei követtek a rangsorban. A legtöbbet kereskedett uniós részvények a belga Anheuser-Busch InBev sörgyártó cég, a német Bayer AG gyógyszer- és vegyipari vállalat és a Volkswagen autóipari cég részvényei voltak.

„A 2023-as évre visszatekintve, a részvénypiacnak az S&P 500 index szerinti lenyűgöző, több mint 24%-os, illetve a Nasdaq 100 index szerinti elképesztő, 54%-os emelkedése a pénzügyi környezet rugalmasságáról és alkalmazkodóképességéről tanúskodik. Ami a 2024-es kilátásokat illeti, az EGT-ben a kamatlábak potenciálisan 4–5%-os értéken maximalizálódnak majd, árnyalt dinamikát eredményezve ezzel. A kamatlábak várható csökkenésével ugyanis emelkedhetnek a kötvényárak, új stratégiai lehetőségeket kínálva ezzel a befektetők számára. Hamarosan lehetővé tesszük ügyfeleink számára, hogy a telefon képernyőjén keresztül, már néhány érintéssel hozzáférjenek ehhez a térhez. – mondta Rolandas Juteika, a Revolut EGT-beli befektetési és kereskedési szolgáltatásaiért felelős igazgató.

ETF-ek népszerűsége növekszik

Azok számára, akik diverzifikált és költséghatékony pénzügyi eszközöket keresnek, a Revolut tavaly bevezette a tőzsdén kereskedett alapokat (ETF-eket), amelyek a Revolut alkalmazáson belül széleskörűen diverzifikált eszközportfóliót, azon belül például részvényeket és kötvényeket kínálnak. Az ETF-ekbe való befektetés megkönnyítheti a befektetési kockázatok kezelését, és csökkentheti a kutatómunkára fordított költségeket és időt. A rendszeres befektetés melletti elköteleződés és a rövid távú áringadozások hatásának csökkentése érdekében a Revolut nemrégiben bevezette az „ismétlődő vételek” lehetőségét, amely lehetővé teszi a részvények és ETF-ek előre meghatározott időben és gyakorisággal történő vásárlását. A magyar befektetők körében 2023-ban a Vanguard S&P 500, az iShares Core MSCI World és az iShares USD Treasury Bond 20+yr (Dist.) ETF-ek vezették a listát.

A Revolut az alkalmazáson keresztül több mint 2200 amerikai tőzsdén jegyzett értékpapírhoz, több mint 140 EU-ban jegyzett értékpapírhoz és több mint 200 tőzsdén kereskedett alaphoz (ETF-hez) kínál hozzáférést.

Elindult az ingyenes TBSZ számla nyitás a Lightyear magyar felhasználóinak

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!