Újabb MNB közlemény, amely a Revolut működését kritizálja

A Revolut Visa és Mastercard kártyát is kínál a felhasználóknak

A Magyar Nemzeti Bank ismét kritikákat fogalmazott meg egy közleményben arról, hogy problémát jelent a Revolut Bank, amiért nem tartozik a hazai felügyelet alá.

Magyarországon immáron több mint 1 millió ügyfele van a litván Revolut Bank UAB-nak, közülük több mint 365 ezer felhasználó budapesti. A régióban Románia után Magyarország a legnagyobb piaca a banknak. Az óriási ügyfélszám miatt az MNB is folyamatosan próbál nyomást helyezni kommunikációjával a Revolutra. Azt szeretnék elérni, hogy magyarországi székhellyel, magyar leánybankként működjön, az MNB felügyelete alatt.

Ahogyan az MNB gyakran felhozza a példát, mivel nem tartozik a felügyeletük alá, így bármilyen jogvita van, azzal az ügyfél a litván bankfelügyelethez mehet panasszal angol, vagy litván nyelven.

Megújult a Revolut arculata, itt az új logó

Ezúttal a banki csalásokkal kapcsolatban hívja fel a figyelmet a felügyelet, hogy a Revolut nem rendelkezik telefonos, vagy személyes ügyfélszolgálattal (szerk.: telefonos ügyfélszolgálati ügyintézés elérhető a legdrágább, Ultra csomaggal rendelkező ügyfelek részére, viszont más ügyfelek tényleg nem kapnak ilyen szolgáltatást). Panasz esetén csak írásban lehet, elsősorban angol nyelven kommunikálni a bankkal, nem kínálnak magyar segítséget. Nem rendelkezik az MNB arról hivatalos információval, hogy a magyar ügyfelek fogyasztói jogai érvényesülhetnek-e.

Kamatot is fizet az új befektetési startup, a Magyarországon is elérhető Lightyear

Azonban Revolut fióktelepként üzleti megbízhatósági (prudenciális) felügyeletét változatlanul a litván nemzeti bank látná el. Az MNB prudenciális jogsértés gyanúja esetén elsődlegesen továbbra is csak a litván felügyeletet értesíthetné, illetve csak korlátozottan kérhetne be adatokat e téren a Revolut Banktól. Fióktelepként a hazai ügyfelek pénzeszközeinek védelmére továbbra is a litván betétbiztosítás szabályai vonatkoznának. Ebben az esetben több lehetősége volna az MNB-nek a magyar ügyfelek védelmére.

Az MNB többször adott ki hasonló közleményt már, amelyben azt hangsúlyozzák, hogy szükséges lenne a magyar felügyelet alá lépése a Revolutnak a magyar ügyfelek miatt. A Revolut részéről egyelőre nincs jele arra, hogy erre készülnének a közeljövőben.

Szeretnéd magabiztosabban használni a Revolutot? Ismerkedj meg minden részletével egy privát oktatás keretein belül! 

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!