Adóbevallás: erre készülj Revolut, Lightyear és Wise ügyfélként

Készpénz befizetés a Revolutra?

Ketyeg az óra a 2023-as évre vonatkozó adóbevallásokat tekintve és sokan meglepődhetnek utólag azon, hogy a Revolut, vagy más fintech cégek után maguknak kellett volna bevallást kiegészíteni, készíteni, sőt akár adót is fizetni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) még 2024. márciusában elkészítette a hazai adózók számára a bevallási tervezetet. Ebben azon dolgok szerepelnek, amelyekről a különböző bejelentési rendszerek alapján információt szerezett az adóhatóság. Így tehát ha valakinek van egy bejelentett állása, a munkáltatója intézi az adatszolgáltatást és ezt fel tudja tüntetni a NAV a bevallás tervezetben.

Adóbevallás

Nem szerepel viszont a tervezetben olyan bevallandó bevétel, amelyről nincs közvetlen adatszolgáltatás. Ezeket az adózónak magának kell bevallania. Ilyen például egy lakáskiadásból származó bérleti díj. Vagy éppen egy kripto értékesítés, egy külföldön kapott betéti kamat.

A fintech cégek megjelenésével és elterjedésével rendkívül sok új ajtó nyílt meg a magyar felhasználók előtt. Ha a legnépszerűbb cégeket említeném, akkor ott a Revolut, a Wise, vagy a Lightyear. Mind a három olyan külföldi szereplő, amely kínál olyan megoldás, amely után a felhasználóknak maguknak kell intézni az adóbevallást, adófizetést, de talán nem is tudnak róla.

Revolut utáni adózás

Több mint egymillió Revolut felhasználó van Magyarországon, a litván szereplő pedig számos olyan termékkel rendelkezik, amely után Magyarországon még adófizetési kötelezettség van.

Részvények a Revoluton

Ha valaki 2023-ban részvényt, ETF-et, esetleg valamilyen árucikket (arany, ezüst, palládium, platina) adott el a Revolut befektetési felületén, akkor azt fel kell tüntetnie az adóbevallásában és az esetleges nyeresége után adófizetési kötelezettsége keletkezett.

Kripto a Revoluton

Számos kripto token kereskedhető a Revoluton. Ráadásul a felhasználók ingyen is kaphattak kis értékben tokeneket kvízek kitöltése után. Ha ezen tokeneket eladták, akkor bizony adófizetési kötelezettségük jött létre és ezt is fel kell tüntetni az adóbevallásban.

Betéti kamat a Revoluton

A külföldön szerzett betéti kamatok után is adófizetési kötelezettség keletkezik. Viszont ez a magyar felhasználóknak 2024. februártól vált elérhető, emiatt a 2023-as adóbevallást ez nem érinti (néhány felhasználó van, aki 2023-ban tesztelhette a kamatfizetést, nekik kell számolni ezzel az adóbevallásnál).

A 2024-es adóbevallásra tekintettel jövőre amivel számolni kell, a Revolut 15%-os litván forrásadót von le. Itt Magyarországon 15% SZJA-t és 13% Szochót kell megfizetni. A kettős adózás elkerülése miatt összevezethető a litván és a magyar adózás. Viszont ezt mindet a felhasználónak kell megtennie.

A Revolut nem küld adatot a NAV-nak a fenti bevételekről, viszont ettől még az adózónak kötelező ezt bevallani és ha nem teszi meg, később évekre visszamenőleg is ellenőrizhetik és büntetést kaphat az elmaradás esetén.

Az adóbevalláshoz mind a három tényezőhöz kínál letölthető kimutatást a Revolut app, amivel akár az adózó, akár annak könyvelője eltudja végezni az adóbevallásban való feltüntetést.

Wise utáni adózás

A Wise betéti kamatot kínál a Perselyekben elhelyezett pénz után. Euró, brit font és amerikai dollár perselyek után kínál kamatot. A Wise erre 30% belga forrásadót von le automatikusan. Ez azért “jó”, mert ez magasabb, mint amennyit itthon kellene fizetni a külföldi kamat után, ezért itthon már nem kell fizetni. Azonban az adóbevallásban ezt fel kell tüntetni, hogy mennyi kamatot kapott az adózó és hogy Belgiumban lett megfizetni az érintett adó.

A Wise is kínál letölthető kivonatot, amely segít összesítetni a bevételeket.

Lightyear utáni adózás

Tavaly áprilisban tört be a Lightyear Magyarországra. Magas betéti kamatot fizet, illetve kedvező áron kínál részvény és ETF vásárlást. Emiatt lett sokaknál népszerű.

Ha valaki forintban, dollárban, euróban, vagy fontban kapott kamatot a be nem fektetett pénze után, abból nem von le forrásadót a Lightyear. Az itt kapott kamatot be kell vallani a magyar adóbevallásban és adófizetési kötelezettség is keletkezett.

Illetve ha valaki részvényeket, ETF-eket adott el, azt is fel kell tüntetnie az adóbevallásban. Érdemes akkor is feltüntetni az eladásokat, ha azokon bukott a felhasználó és nem nyert, mert a későbbi években csökkentheti vele akár az adófizetési kötelezettségét.

A TBSZ számlán végzett eladásokat csak akkor kell bevallani majd, ha lejárt az 5 év, vagy idő előtt lett feltörve a TBSZ számla. Viszont a normál befektetési számlán végzett tranzakciókat minden évben fel kellett tüntetni. Ha valaki például a TBSZ, vagy a magyar-amerikai adóegyezmény miatt eladta a részvényeit a Lightyearen 2023-ban, azt fel kell tüntetnie és adófizetési kötelezettsége is születhetett.

Mind a kamatra, mind a befektetési eszközök eladására ad kivonatot a Lightyear.

Az adóbevallás nem opcionális

Két gyakori félreértést szoktam látni akár a Revolut közösség, akár a Lightyear közösség csoportban.

“Kis összeg, nem kell bevalalni”

Hamis állítás. A kis összegű bevételeket is fel kell tüntetni az adóbevallásban, függetlenül attól, hogy kell-e utána adót fizetni, vagy sem. A Revolut, a Wise, a Lightyear nem küld automatikusan bevalláshoz adatokat a NAV-nak, ennek ellenére viszont neked kell elvégezned a bevallást. Ha elmulasztod, megszeged az adózási jogszabályokat és utólagosan nem csak az adót kell befizetni, hanem bírságot is kiszabhat a NAV. Nem éri meg rizikózni.

“Külföldön már megfizették az adót, itthon nem kell vele foglalkozni”

Sajnos ez az állítás sem igaz. Azért, mert a szolgáltatók befizetik a helyi adót az országban, ahol működnek, a magyar adózónak a magyarországi adójogszabályok szerinti bevallási kötelezettsége és fizetési kötelezettsége van. A kettős adózást elkerülő egyezmények miatt valóban nem kell kétszer megfizetnie egyes tételeket, ennek alapja viszont az, hogy az adóbevallásban megfelelő módon feltüntesse az adózó.

Kérj szakszerű segítséget

Ha nem vagy járatos az adóbevallásban, nem tudod hogyan kell megfelelően bevallani a bevételeidet, kérj segítséget szakképesített könyvelőtől, adószakértőtől. Nem érdemes a Facebookon, netes fórumokon olvasható javaslatokat készpénznek venni, hiszen bár lehet, hogy helytálló, az is lehet, hogy nem. A felelősséget pedig neked kell vállalni az adóbevallásod után.

Ne feledd, 2024. május 21. a határidő az adóbevallás leadására. Eddigre kell belekerülnie a külföldi fintechektől származó bevételeknek is.

 

A cikk tartalma semmilyen formában nem minősül befektetési, adózási javaslatnak, vagy tanácsnak.

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!