Turista adót vezetett be az angliai Manchester

Turista adót vezetett be az angliai Manchester

Angliában Manchester az első város, amely “turista adót” vezet be az oda látogatók számára, hogy ebből finanszírozza a látványosságok fejlesztését.

1 brit font

Az április 1-jén bevezetett városi látogatói díj (ami nem áprilisi tréfa) a szállodai szobában, vagy más szálláshelyen eltöltött éjszakák díjához adódik hozzá, hasonlóan mint Magyarországon az idegenforgalmi adó (IFA). Ez éjszakánként, 1 brit fontot jelent majd (2023. április 5-i árfolyam szerint kb. 428 forintot).

Az önkormányzat ezzel éves szinten több millió fontos bevételt könyvelhet el a várost meglátogatók zsebéből. Ezt az összeget később a nagy rendezvények, konferenciák, fesztiválok, marketing anyagok esetében használnák fel, valamint az utcák tisztántartására is fordítanák – ezzel fellendítve a turisztikát. 

A Northern Powerhouse Partnership készített egy kutatást arról, hogyan segíthetné a brit önkormányzatokat a turista adó. Ez alapján csak az észak-nyugati régióban 59,9 millió font éves bevételhez jutnának.

,,Az idegenforgalmi illeték bevezetését diktálja a józan ész is. Ezzel befektethetünk a természeti és kulturális értékek megvédésébe, amely a nemzetközi látogatók érdeke is. Nem igazságos, hogy ezek fenntartását, vagy a megnövekedett forgalom költségeit teljes egészében a helyi lakosokra hárítsa az önkormányzat, ahogyan gazdaságilag sincs értelme.” – nyilatkozta Henri Murison, a Northern Powerhouse Partnership vezérigazgatója.

A futballmeccsek is drágulnak

A Premier League-ban két nagy csapat is a városhoz kötődik, a Manchester City és a Manchester United, amelyek a nemzetközi kupaszereplés és a rajongók miatt is vonzzák a látogatókat. Számukra is éjszakánként 1 fonttal drágább lesz a szállás a jövőben.

Turista adót vezetett be az angliai Manchester
Sok turistát vonz az Old Trafford stadion és a Manchester United mérkőzései

Manchester volt az első angliai város, ahol bevezették az idegenforgalmi adó a látogatókra. A belvárosi szállodákban és a nyaralóapartmanokban a vendégeknek éjszakánként 1 fontot kell fizetniük. A sok kicsi sokra megy elvvel pedig ez éves szinten már egy jól látható, többmillió fontos összeg lehet a kasszákban.

Így foglalhatsz szállást Revoluttal a Booking.com oldalán

Az adót Manchester belvárosában és Salford egyes részein belül kell megfizetni, 74 szálloda és rövid távú szolgáltatást nyújtó apartman tartozik a rendelet hatálya alá.  A befolyt összeget az önkormányzat a Accommodation Business Improvement District (Szálláshely Üzletfejlesztési Negyed – ABID) részére utalja, amely felhasználja az összeget majd. 

Az Egyesült Királyságban korábban Skóciában Edinburgh is bevezetett ilyen adót, igaz ott kétszer ekkora mértékű lett, 2 font éjszakánként. 

Világszerte egyre több turista célponton vezetik be az idegenforgalmi adót, nyártól többek között Thaiföldön is ezzel szembesülhetnek az oda utazó külföldi látogatók.

Nyaralásra készülsz és külföldön használnád a kártyád? Kérd a Revolut privát tanácsadást és felkészítelek minden eshetőségre, hogy ne kint érjen meglepetés.

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!