Hamis SWIFT átutalási igazolásokkal fertőzik meg a számítógépedet a csalók

Revolut tanácsadás Kovács Ádámmal

A legkülönbözőbb módon próbálják az embereket átverni a neten a csalók. Hol a kártya adatokat, hol a banki belépési adatokat akarnak megszerezni, akár teljes hozzáférést a készülék irányítása felett.

Hamis SWIFT igazolással verhetnek át

A Revolut közösség csoportban egy-egy lassan megérkező átutalás esetén gyakran felmerül, hogy kérjen ki a banktól SWIFT igazolást, vagy más, az átutaláshoz tartozó igazolást, hogy megkönnyítse a tranzakció beazonosítását.

Erre a jelenségre is lecsapnak a csalók, az én levelezőmben is landolt egy “SWIFT igazolás”, legalábbis az email erre utalt.

Hamis SWIFT átutalási igazolásokkal fertőznek meg a számítógépedet a csalók
A csalók levele, amelyet én is megkaptam.

Az Emese névvel aláírt levél rövid és lényegretörő, még a tárgy is arra utal, mintha csak továbbítaná a megkapott igazolást. És ott van a csatolmány, egy, a fájlnév alapján májusra datált swift kezdetű fájlnév, amelynek a végén csak a .jpg látszik, amiről azt hihetnénk, hogy egy kép. Ami gyanús lehet, hogy a fájl típusát nem ismeri fel a levelező, csak kérdőjelek jelennek meg (képnél nem ilyen ikon tűnik fel), valamint a fájlnév végén lévő három pont.

Hamis SWIFT átutalási igazolásokkal fertőznek meg a számítógépedet a csalók
Az email kliensben ennyit láttam a csatolmányból.

Ha jobban megnézzük, a fájlnév valójában ez: swift2023-05-12-100838.jpg.img

Azaz ez nem egy .jpg, hanem valójában egy .img kiterjesztésű lemezkép fájl. Ezt ha elindítanám, minden bizonnyal egy kártevőt telepítene a számítógépemre, amelynek célja nem lehet más, mint láthatatlanul, csendben adatokat gyűjteni és azt továbbítani a csalók számára.

Hamis SWIFT átutalási igazolásokkal fertőznek meg a számítógépedet a csalók
Jobban megnézve látszik, ez egy képfájl, amely minden bizonnyal egy kártevőt telepítene.

Az email egy cseh webshop címéről jött, valószínűleg az ő weboldalukba is került egy kártékony kód, vagy a levelezőjüket törték fel, aminek köszönhetően onnan küldhettek ki a csalók hamis leveleket.

Hogyan lehet védekezni?

A legfontosabb, hogy nem kattintunk rögtön, bármire. Éjünk gyanúval mindig. Várunk egyáltalán bárkitől hasonló dokumentumot? Ismerős a név amit látunk? Megnéztük az email címet, nem gyanús? A fájl biztos olyan, mint amilyennek tűnik?

Természetesen tudom, hogy nagyon sokan korán sem olyan elővigyázatosak, vagy azért, mert figyelmetlenek, vagy mert nincs megfelelő digitális ismeretek erre. Mégis érdemes ilyenkor minél több kérdést feltenni magunkban és fontos, hogy felvillanjon ezeknél a piros lámpa a fejben!

Revolut dolgozó: így járj el kártyás csalás esetén

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!