Így védi meg a pénzedet és a befektetéseidet a Lightyear

Elindult az ingyenes TBSZ számla nyitás a Lightyear magyar felhasználóinak

A magyar piacra lépése óta merül fel a Lightyear befektetési szolgáltatóval kapcsolatban a kérdés, hogy milyen biztosítékot nyújtanak a befizetett pénzre, befektetett eszközökre.

Ezeket a kérdésekre igyekszem összegezni a választ, amelyek kifejtésében maga a cég társalapítója és vezérigazgatója, Martin Sokk is segítségemre volt, hiszen rendkívül sok információt árult el ezzel kapcsolatban a cég 1 éves magyarországi születésnapi buliján.

Martin Sokk Lightyear vezérigazgató és társalapító
Martin Sokk Lightyear vezérigazgató és társalapító

A be nem fektetett pénz védelme

Fontos kiemelni, hogy mint az Európai Unióban regisztrált vállalat, a Lightyear rendelkezik a szükséges biztosításokkal, védelmekkel. Ez kiterjed azon pénzre is, amelyet befizetsz a Lightyear számládra forintban, dollárban, euróban, vagy brit fontban, de nem fektetsz be.

A be nem fektetett pénzre pedig kamatot fizet a Lightyear. Ezt a pénzt az Észt Befektetővédelmi Ágazati Alap biztosítja 20 000 euró (kb. 7,8 millió forint) összeghatárig.

A születésnapi bulin válaszolt a vezérigazgató arra a kérdésre, hogy miért “csak ennyi” és nem magasabb a védelem. Ez a szint független a Lightyeartől. Az Európai Unió 20 000 EUR-t határoz meg a tagországoknak, mint minimum biztosítási szint és az egyes országok maguk döntik el, hogy mennyi lesz ténylegesen. Több országban, így Észtországban is a kötelező minimumot fogadták el. A Lightyearnek, mint befektetési vállalatnak nincs lehetősége magasabb biztosítást kérnie ennél a Észt Befektetővédelmi Ágazati Alaptól. Martin Sokk elmondta, hogy kerestek és még most is keresnek megoldást arra, hogy magasabb biztosítást is tudjanak kínálni. Erre egy privát biztosítási alap is jó lehetne, azonban nem találtak olyan partnert egyelőre, amelyre ezt rá lehetne bízni, ami nagyobb biztonságot garantálna, mint az állami alap. Szóba került, hogy a bankok számára 100 ezer euró a betétvédelmi alap, ehhez azonban banki licenc szükséges, a Lightyear viszont egy befektetési platform, nem bank, ezért sem tud ekkora biztosítást nyújtani egyelőre.

Hol van a pénzem?

Nem kell attól tartani, hogy a te pénzedből utaznak a Lightyear alkalmazottak Hawaii-ra. A felhasználók által befizetett pénzt teljesen külön kezeli a vállalat a saját pénzétől. Az ügyfelek készpénzállománya az AAA minősítésű BlackRock pénzpiaci alapokban (ilyen MMF-eket az ügyfelek is vásárolhatnak a Lightyearen, ráadásul ez TBSZ számlán is elérhető) és engedéllyel rendelkező kereskedelmi bankok számláin van, elkülönítve. Utóbbira példa a holland ABN AMRO Bank. A kisebb összeggel rendelkező ügyfelek pénze pedig például az észt LHV Banknál vezetett számlán van elkülönítve.

A Lightyear bevezette az MMF befektetéseket - új lehetőségek a pénzpiacokon
A Blackrock MMF-ek is elérhetők a Lightyear TBSZ számlán.

Ki vigyáz a befektetésekre?

Itt az első és legfontosabb dolog, hogy a megvásárolt eszközök, részvények, vagy ETF-ek nem a Lightyearnél vannak. Azokat egy elkülönített számlán tartja a vállalat és azok ténylegesen a felhasználóké. Ahogyan a cég is fogalmaz: ,,Abban a valószínűtlen esetben, ha a Lightyear fizetésképtelenné válna, mindent visszakapsz.”

SIPC védelem az amerikai értékpapírokra

Sokan vesznek amerikai részvényeket, ezekre 500 000 dollár értékig érhető el védelem. A Lightyear egy partnerénél, az Alpacánál tartja az értékpapírokat. Ez a partnert a FINRA (Financial Industry Regulatory Authority) szabályozza és az Értékpapírbefektető-védelmi Társaság (SIPC) regisztrált tagja, ennek köszönhetően él az USA-ban előírt 500 000 dolláros (kb. 182 millió forintos) védelem.

Értékpapírbefektető-védelmi Társaság (SIPC) 

FCA szabályozás az Egyesült Királyságban

A Lightyear első piaca az Egyesült Királyság volt (ezt követően terjeszkedtek az Európai Unióba, illetve Magyarországra is). Új befektetési platformként a RiskSave Technologies Ltd. képviselőiként járnak el. A RiskSave szolgáltatásai által érhető el a Egyesült Királyság pénzügyi felügyeletének (FCA) engedélyei és tartoznak az FCA szabályozó hatósága alá.

Több szabályozott partner vigyáz az EU-s befektetésekre

Az európai értékpapírokat több, különböző partnernél tartja az ABN AMRO bankon keresztül a Lightyear . Például az Euroclear, a CREST és a Clearstream, attól függően, hogy melyik piacon kereskedhetők, vagy hol jegyezték be őket. Ezek a cégek az EU-s Central Securities Depositories (CSD) alá tartoznak.

Mennyit merjek befektetni a Lightyear platformján?

Véleményem szerint ez minden esetben egy egyéni pénzügyi döntés kell legyen. Érdemes minden esetben megfontolt, átgondolt döntéseket hozni befektetések esetén. Az egyértelmű, hogy a Lightyear minden szükséges dolgot elkövetett, hogy a befektetők pénzét biztonságban és elkülönítve tartsa, illetve különböző szabályozók gondoskodnak róla, hogy az ezekhez kötődő szabályok be is legyenek tartva.

Még nem vagy Lightyear felhasználó? A regisztrációhoz használt az ADAM10 kóddal és 19000 forint feltöltését követően kapsz 10 dollár értékben töredékes részvényt az általad választott instrumentumban (a választható részvények limitáltak).

A cikk tartalma semmilyen formában nem minősül befektetési javaslatnak, vagy tanácsnak. A tőke kockázatnak van kitéve. A befektetési szolgáltatásokat a Lightyear nyújtja (Lightyear Europe AS az Európai Unióban). A felhasználási feltételek itt érhetők el: https://lightyear.com/eu/terms

Szponzorált tartalom. Köszönöm, hogy te is hozzájárulsz a RevB és a Lightyear közösség működéséhez.

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!