Jön a Black Friday és ezt a Revolut is tudja, felkészíti a felhasználókat

Revolut tanácsadás Kovács Ádámmal

Bár Magyarországon szinte egész novemberben tart a “Black Friday”, ennek kiemelt napja mégis november 24 lesz idén, amely a hivatalos időpontja az idei nagy akciózási hullámnak.

A bank több mint 1 millió ügyféllel rendelkezik Magyarországon és megbízta a Dynata céget egy felméréssel, amely 1000 magyart kérdezett meg arról, hogy a csalók fokozott aktivitása ellenére is fognak-e vásárolni a Black Friday alkalmával.

A felmérés alapján a magyar válaszadók 40%-a tervezi, hogy legalább 50 euró értékben, azaz kb. 18850 forintért vásárol majd a Black friday során, a megkérdezettek közül csupán 24% volt, aki azt mondta, hogy semmit sem tervez emiatt vásárolni. A 25-34 éves korosztály tervezi a legtöbbet költeni, 17%-uk nagyjából 200 euróval, azaz kb. 75 ezer forinttal számol, amit elköltene a Black Friday akciókon.

A magyar felhasználók többsége a felmérés alapján a pénzmegtakarítást miatt vásárol a Black Friday akciók során. A válaszadók több mint fele vesz főleg funkcionális dolgokat, amelyre egyébként is szükségük van, viszont 11%-uk hajlamos olyan dolog is megvenni egy jó akció során, amire valójában nincs szüksége.

A Global State of Scam Report 2023  (csalások globális helyzetéről szóló 2023. évi jelentés) arról számolt be, hogy az elmúlt 12 hónapban a világon minden negyedik ember veszített pénzt a különböző csalások és személyazonosság-lopások kapcsán, a kár nagyjából 974 milliárd euró.

A csalásokat megelőző oktatási anyagot vezetett be a Revolut

A Revolut négyféle jellemző csalásra hívja fel a figyelmet, amelyek Black Friday idején még inkább előtérbe kerülhetnek:

Hamis weboldalak A csalók a legújabb és legjobb technológiát használják arra, hogy hamis kiskereskedelmi weboldalakat hozzanak létre, amelyek pontosan úgy néznek ki, mint a valódi online kiskereskedelmi üzletek weboldalai. A hamis áruházak némelyike elküldi a megvásárolt terméket, de valódi célja az, hogy személyes és kártyaadatokat szerezzen.

Hamis áruk értékesítése – Egyes oldalak luxuscikkeket, például népszerű ékszereket vagy ruhamárkákat, illetve elektronikai cikkeket árulnak nagyon alacsony áron. Előfordulhat, hogy vásárlók ugyan megkapják az árut, amelyért fizettek, de az hamisítvány, sőt az is lehet, hogy egyáltalán nem kapnak semmit.

Ideiglenes hamis oldalak – Az online vásárlási csalások újabb változata a közösségimédia-felületek használata hamis online áruházak létrehozására. Az üzletek rövid ideig tartanak nyitva, majd néhány eladás után eltűnnek.

Közösségimédia-hirdetések – A csalók a közösségi médiát használják hamis weboldalak reklámozására. A hirdetéshez gyakran az alkalmazáson belüli „Swipe up”, azaz a fölfelé pöccintés opciót használják és időkorlátokkal sürgetnek.

Az egyszer használható virtuális kártya segíthet

A Revolutban lehetőség van egy egyszer használható virtuális kártyával fizetni az online vásárlások során. Ehhez a Revolut egy véletlenszerűen generált kártyaszámot, CVV-t és lejárati dátumot biztosít, amelyet egyetlen tranzakciókhoz lehet csak használni, ezáltal később sem lehet visszaélni vele. A tranzakció befejezése után a kártya automatikusan megsemmisül és új egyszer használatos kártya jön létre, új kártyaadatokkal.

Katarzyna Said Nagy,  a Revolut Bank Europe pénzügyi bűnözéssel kapcsolatos műveletekért felelős vezetője kiemelte, ha mégis csalás áldozata lett a felhasználó, a megvásárolt termék nem érkezik meg, vagy azt félreérthető módon értékesítette az eladó, akkor a Revolut alkalmazásban a tranzakciónál tudja jelezni a problémát az ügyfélszolgálatnak és segítenek.

„A fekete pénteken vásárló fogyasztókat gyakran cserben hagyják és kifosztják az online csalók, különösen akkor, ha időszűkében kell megvenniük egy terméket. “ Revolut elsődleges célja az online csalások megakadályozása, hogy ezáltal mind a számlatulajdonost, mind a pénzét megvédje. A 0–24 órában elérhető, 2500 fős csalásmegelőzési csapatunk megakadályozta, hogy ügyfeleink több mint 200 millió angol font (86,2 milliárd Ft) értékű csalás áldozatai legyenek 2022-ben. Kifinomult csalásfelismerő rendszereink folyamatosan figyelik a magas kockázatú tranzakciókat, hogy ügyfeleink biztonságosan és nyugodtan takarékoskodhassanak, utalhassanak és költhessenek – nyilatkozta Katarzyna Said Nagy, a Revolut Bank Europe pénzügyi bűnözéssel kapcsolatos műveletekért felelős vezetője.

Adatokat is megosztott a Revolut arról, hogyan használták a magyarok a Revolut egyszer használatos kártyát a 2022-es Black Friday és Cyber Monday során. Az ügyfelek ekkor 279 millió forintot költöttek és 16 000 egyszer használatos kártyát használtak fel a tranzakciókhoz – ez a 2021-es adatokhoz képest 143%-os növekedést jelentett akkor, 2023-ban pedig még ennél is magasabb lehet mind a költések összege, mind az egyszer használatos kártyák száma.

Black Friday-en fizettél elő a Revolut Metalra? Akkor ezt jobb, ha tudod!

Ismerd meg a Revolut használatát privát oktatás keretein belül

Revolut dolgozó: így járj el kártyás csalás esetén

Megdöbbentően sok magyar lesz pénzügyi csalás áldozata

A csalásokat megelőző oktatási anyagot vezetett be a Revolut

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!