Megérkezett a Revolut újabb csalásvédelmi megoldása

A csalásokat megelőző oktatási anyagot vezetett be a Revolut

A Revolut kiemelten fontos feladatának tekinti ügyfelei pénzének védelmét, ezért a fintech vállalat a napokban jelentette be legújabb csalásvédelmi funkcióját, amely az engedélyezett fizetésekből származó csalások (authorised push payment fraud) visszaszorítását célozza.

Az új biztonsági megoldás gépi tanulásra alapul. Megvizsgálja a kártyás fizetést és következtet arra, hogy fennáll-e a csalás veszélye. Amennyiben a rendszer gyanús tranzakciót észlel, megtagadja a fizetés végrehajtását.

Revolut kártya euró bankjegyekkel

Az érintett felhasználó további, hasonló fizetési kísérleteit a rendszer megakadályozza, az alkalmazáson keresztül pedig csalás elleni beavatkozási folyamatot indít. Ebben a szakaszban az ügyfélnek további információkat kell megadnia az elutasított tranzakcióról, valamint figyelmeztető történeteket olvashat konkrét csalási esetekről, amelyek elgondolkodtatják a további fizetés jóváhagyása előtt.

Szükség esetén a Revoluton belül egy csalásokra szakosodott munkatárs is bekapcsolódhat a probléma kezelésébe, aki további információkat kérhet az ügyféltől, hogy kizárható legyen a csalás lehetősége.

A funkció bevezetése óta 30%-kal csökkentek a kártyás csalásokkal okozott károk, ahol a csalók befektetési lehetőségeket kínálva jutottak áldozataik pénzéhez.

„Egyre több bank dönt úgy, hogy korlátozza vagy erősen visszaszorítja a lehetőséget, hogy kripto- és befektetési oldalakra lehessen kártyával pénzt küldeni. Az új funkciónak köszönhetően, ahelyett, hogy teljesen letiltanánk ilyen tranzakciókat, biztosítjuk, hogy a valós fizetési szándékkal rendelkező ügyfelek továbbra is küldhessenek pénzt, azok számára pedig, akiket bűnözők próbálnak rávenni csalásra, időben közbelépjünk.” – mondta el David Eborne, a Revolut csalás elleni részlegének vezetője.

A Revolut 2023-as adatai alapján az Egyesült Királyság területén jelentett csalási ügyek 60%-a mindössze három forrásból származott: Facebook, Instagram és WhatsApp. Ugyanebben az időszakban az elveszített pénzösszeg 33%-a szintén a Meta platformjaihoz köthető.

Megdöbbentően sok magyar lesz pénzügyi csalás áldozata

A Revolut kimutatásaiból az is kiderül, hogy bár az online pénzügyi csalásoknak csak 17%-a befektetési csalás, az így elveszített pénz 59%-a mégis ezen esetekből származik.

A csalásokat megelőző oktatási anyagot vezetett be a Revolut

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!