Mi az a TBSZ számla? Ezt érdemes tudnod róla!

Lightyear befektetési startup

Itt a Lightyear TBSZ számla, azaz Tartós Befektetési Értékpapírszámla. Most megmutatom, hogy mi a legfontosabb, amit tudnod kell a TBSZ-számlákról.

Miért előnyös a TBSZ számla?

A TBSZ számla egy olyan, Magyarországon, magyar adózóknak elérhető értékepapírszámla, amely a 3-5 éves időtartamra kínál alacsonyabb adózási lehetőséget a nyereség után.

A különböző befektetési eszközök nyereségére Magyarországon jellemzően 15% SZJA-t és 13% szochót kellene fizetni (eszközönként változhatnak a feltételek). A TBSZ számlán tett befektetésekkel viszont ezeket akár teljes egészében megúszhatjuk.

Ha 3 évig nem nyúlunk hozzá a TBSZ számlán lévő befektetéshez, akkor nem csak hogy szochót nem kell fizetni, hanem a 15% SZJA helyett csak 10%-ot kell fizetni. Ha kivárjuk az 5 évet, akkor egyáltalán nem kell SZJA-t fizetni a nyereség után.

Lightyear befektetési startup
A Lightyear alkalmazás telefonon és számítógépes böngészőben is elérhető.

Mikor lehet befektetés és mikor kivenni?

Egy szolgáltatónál minden évben egy számlát nyithat a felhasználó. A megnyitás éve lesz az úgynevezett “gyűjtőév”, ekkor lehet befizetni a TBSZ számlára pénzt. Ezt követően nem rakhatunk be a TBSZ számlára további pénzt, azonban az ott lévővel szabadon rendelkezünk és fektethetjük különböző eszközökbe, részvényekbe, ETF-ekbe, stb.

Kivenni bármikor ki lehet az összeget, különbség csak a nyereség utáni adózásban van annak megfelelően, hogy mikor vesszük ki. Ha kivárjuk az 5 évet, akkor teljesen adómentes lesz a befektetésünk.

Mibe lehet befektetni a TBSZ számlán?

A személyes számlán elérhető összes eszközzel lehet kereskedni a TBSZ számlán. A Lightyear esetén ez több mint 3500 nemzetközi részvényt, ETF-eket és MMF-eket is jelenti.

A Lightyear bevezette az MMF befektetéseket - új lehetőségek a pénzpiacokon
A Blackrock MMF-ek is elérhetők a Lightyear TBSZ számlán.

Fontos, hogy a törvények szerint nem fizethet kamatot a szolgáltató a be nem fektetett pénzért! A Lightyear kamatot fizet a személyes számlán a be nem fektetett pénzre. Viszont a Lightyear TBSZ számlán lévő pénzre nem fizethet kamatot.

Mennyibe kerül a TBSZ számla?

A különböző brókercégek eltérő költségen kínálják a TBSZ számlát. A Lightyear TBSZ számla nyitása ingyen ingyenes a felhasználóknak. A minimum befektethető összeg rá 25 000 forint, felső korlátja viszont nincs.

Az első 500 béta tesztelő felhasználó még 2023. decemberében megnyithatja a Lightyear TBSZ számláját, illetve 2024. januárban indul minden magyar felhasználó számára a TBSZ számla nyitásának lehetősége. Ez számít, mert ennek az 500 felhasználónak még 2023 lesz a gyűjtőéve, míg a többieknek 2024. A béta felhasználók hamarabb vehetik majd ki 5 év múlva adómentesen a befektetésüket, akik jövőre nyitják, azok egy évvel később, viszont számukra közel egy egész naptári év rendelkezésre áll majd gyűjteni a pénzt a Lightyear TBSZ számlájukon.

Lightyear: Jön a TBSZ számla, már feliratkozhatsz a várólistára
Már lehet jelentkezni a Lightyear TBSZ várólistára!

Készülj fel a Lightyear TBSZ számla nyitására!

Még nem vagy Lightyear felhasználó? Regisztrálj most, az ADAM10 kóddal és 19000 forint feltöltését követően kapsz 10 dollár értékben töredékes részvényt az általad választott instrumentumban (a választható részvények limitáltak)!

A cikk tartalma semmilyen formában nem minősül befektetési javaslatnak, vagy tanácsnak. A tőke kockázatnak van kitéve. A befektetési szolgáltatásokat a Lightyear nyújtja (Lightyear Financial Ltd. az Egyesült Királyságban és Lightyear Europe AS az Európai Unióban). A felhasználási feltételek itt érhetők el: https://lightyear.com/eu/terms

Szponzorált tartalom. Köszönöm, hogy te is hozzájárulsz a RevB és a Revolut közösség működéséhez.

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!