Revolut Robo-tanácsadó teszt: így tőzsdézik a robot

Revolut Robo-tanácsadó teszt: így tőzsdézik a robot

A Revolut bejelentette, hogy elindította a tőzsdei szolgáltatásánál a Robo-tanácsadót. A felhasználónak csak a pénzt kell adnia, a többit a kereskedést a robot elvégzi? Bukta, vagy nyereség lesz? Kipróbáltam!

Így állíthatod be a Robo-tanácsadót

A Revolut app Tőzsde felületén lentebb görgetve található meg a Robo-tanácsadó, Automatizált portfóliók néven.

Revolut Robo-tanácsadó teszt: így tőzsdézik a robot
Automatizált portfólió néven található meg a funkció

Elsőnek tíz kérdést kell megválaszolni. Ez többek között a befektetési tapasztalatokra, a pénzügyi helyzetre kérdez rá.

Az utolsó előtti kérdésnél ki kell választani a Portfólió típusát, Itt Alapportfólió és Fenntartható opció van, viszont ebből csak az előbbi érhető el még. Az utolsó kérdés a kockázattűrést boncolgatja, kiválasztható, hogy alacsony, közepes, vagy magas kockázat az, amit a befektető elviselne a hozam érdekében (fontos, hogy bármelyik esetben akár csökkenthet is a pénz értéke).

Revolut Robo-tanácsadó teszt: így tőzsdézik a robot

Ezt követően kínál lehet az elérhető portfóliók közül hármat választani. Én gondoltam, hogy ha már teszt, legyen nagy a játék és kiválasztottam a magas kockázatot. Ezt követően a következő három elérhető portfóliót kínálta a Revolut:

  • Védelmi (5/1 kockázat, +15,42% szimulált múltbéli teljesítmény az elmúlt 5 évben)
  • Lassú és egyenletes  (5/2 kockázat, +33,71%  szimulált múltbéli teljesítmény az elmúlt 5 évben)
  • Kiegyensúlyozott (5/3 kockázat, +49,23% szimulált múltbéli teljesítmény az elmúlt 5 évben)
Revolut Robo-tanácsadó teszt: így tőzsdézik a robot
Látványos grafikon is tartozik a szemléltetéshez

Ezekhez egyesével mutatott éves átlagos hozamot, max lehívást, szórást és Sharpe-rátát  is. Illetve azt is, hogy a portfólió allokációban milyen arányokban vannak Kötvények, Tőzsdei eszközök és készpénz.

Revolut Robo-tanácsadó teszt: így tőzsdézik a robot
Sok-sok szám, bár garancia nincs az eredményre.

A cikk megjelenése után a Revolut közösség csoport egyik tagja, Tamás jelezte, hogy ő is kipróbálta a Robo-tanácsadót és nála egy negyedik, Merész megnevezésű portfóliót is megjelenített a Revolut. Ez 5/4-es kockázattal szerepel és az elmúlt 5 évre 73,48%-os szimulált múltbéli teljesítménnyel.

Revolut Robo-tanácsadó teszt: így tőzsdézik a robot

Valószínűleg a kérdésekre adott válaszai tértek el olyan mértékben, hogy javasolta neki ezt az opciót a Revolut. Ez alapján elképzelhető, hogy létezhet egy 5/5 kockázatú, azaz rendkívül magas kockázati lehetőséggel rendelkező portfólió is. Ez viszont csak feltételezés egyelőre részemről.

 

Fontos, hogy az összes itt megjelenített érték csak egy szimulált eredmény, nem elért eredményen alapszik és nem garantálja a Revolut, hogy ehhez hasonló eredményt hoz majd a szolgáltatás.

Ha lúd, legyen kövér. Kiválasztottam a Kiegyensúlyozott kockázatot.

Végül további, 10 éves távlatra vetített előrejelzést ad meg a Revolut arra vonatkozóan, hogy várhatóan milyen eredményeket érhetünk el. 1000 euró (majd havi 250 euró rendszeres) befektetés segítségével úgy látja, hogy 2034-re 31 ezer euróból nagyjából 53 288 euró lehetne.

Ha a legkisebb kezdő összeget, a 100 eurót nézzük és későbbi, havi befizetés nélkül, akkor 10 év alatt 265 eurós előre jelzett értéket kapunk.

Ezekben a kalkulációkban benne van az évi 0,75%-os díj levonás is, amelyet havi bontásban von le a szolgáltatásért a Revolut.

Ha lúd, legyen kövér. Kiválasztottam a Kiegyensúlyozott kockázatot.

Ezt követően meg kell erősítenem hogy minden szerződési feltételt, információt, stb. elolvastam, hozzájárulok ezekhez, stb.

Ha lúd, legyen kövér. Kiválasztottam a Kiegyensúlyozott kockázatot.

Ezután nem lehet hozzáférni még a szolgáltatáshoz, hanem a Revolut elbírálja, hogy megtörténhet-e a Robo-tanácsadó számla használata. Erre néhány percet ír, illetve azt, hogy a személyazonosságot is ellenőrzi ez idő alatt, hogy rendben van-e. Érdekesség, hogy utána a Tőzsde oldalon a függőben lévő nyitáshoz már azt írja, hogy akár 2 munkanap is lehet, mire ellenőrzik.

Ha a legkisebb kezdő összeget, a 100 eurót nézzük és későbbi, havi befizetés nélkül, akkor 10 év alatt 265 eurós előre jelzett értéket kapunk. Ezekben a kalkulációkban benne van az évi 0,75%-os díj levonás is, amelyet havi bontásban von le a szolgáltatásért a Revolut.

Mikor lehet kivenni a pénzt?

A Revolut azt írja, hogy bármikor kivehető a pénz, viszont a Robo-tanácsadó számla fenntartásához a minimális egyenlegre vonatkozó követelményt be kell tartani, azaz a további használathoz 100 euró alá nem vihető az egyenleg.

A befektetési számláról 3-5 munkanap alatt lehet kivenni a pénzt.

Robotkísérlet? Emberkísérlet?

Várom a jóváhagyást.

Ezt követően kizárólag teszt jelleggel berakok 100 eurót, a minimum összeget. Ez nagyjából 5 Revolut tanácsadás bruttó bevétele, valójában az ügyfelek segítettek abban, hogy ezt a pénzt eljátsszam.

Hogy a Robo-tanácsadó fog-e hasznot termelni, nem tudom.

A számla létrehozását követően nagyjából egy órával később jóváhagyta a rendszer az automatizált befektetési számlát és be is tudtam tenni a 100 eurót rá. Erről nem kaptam egyébként értesítést külön, csak átváltott a számla mód az alkalmazásban. A Revolut közösségben volt, aki azt jelezte, hogy számára pár perc volt a jóváhagyás.

Nem szeretnél lemaradni a teszt későbbi eseményeiről? Iratkozz fel a hírlevélre!

A cikk tartalma semmilyen formában nem minősül befektetési javaslatnak, vagy tanácsnak. A befektetés kockázattal jár. Én a saját pénzemből a minimum összeget teszem be, amelyet nem bánok ha elveszítek. A cikk célja csak a szolgáltatás működésének bemutatása.

Kamatot is fizet az új befektetési startup, a Magyarországon is elérhető Lightyear

Elindult az ingyenes TBSZ számla nyitás a Lightyear magyar felhasználóinak

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!