Videón az SMS-es adathalász linkes csalók elfogása

Revolut SMS-sel vernének át a csalók

Napi szinten olvasni különböző csalásokról, ahol pénzügyi adatokat szereznek meg csalók és ezzel károsítanak meg embereket. Több ilyenről írtam már én is korábban.

Több átvert személlyel beszéltem is, nekik mindig azt javasoltam, hogy tegyenek rendőrségi feljelentést. A legtöbb esetben sajnos ez nem történt meg, általában olyan jellegű okok miatt, hogy “úgysem foglalkozik vele a Rendőrség”, “nem ér annyit az a pár ezer forint ami eltűnt” és hasonlók. Pedig sajnos ezek a csalók pont azért tudnak Magyarországon és világszerte is rendkívül sok embert átverni, mert az áldozatok többsége szégyelli a saját esetét és nem tesz rendőrségi feljelentést sem.

A BRKF most egy olyan esetet osztott meg, ahol ilyen jellegű csalás feltételezett elkövetőit sikerült elkapni egy viszonylag gyors nyomozást követően. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályon egy külön Kiberbűnözés Elleni Osztály jött létre korábban, amely az ilyen jellegű esetekre szakosodott. 

Egy bank tett feljelentést 2023 márciusában amiatt, hogy több tucat ügyfelük kapott olyan SMS-t, amely adathalász linket tartalmazott. A feljelentés alapján egy dán országhívóval rendelkező telefonszámról érkezett a bank 60 ügyfelének adathalász linkkel ellátott SMS, amely azt írta, hogy az érintett félnek a bankkártyája le lett tiltva és az üzenetben lévő linken keresztül be kell jelentkeznie, hogy újból tudja azt használni. A bank mellett országszerte 19 ügyfél tett még feljelentést ezzel az esettel kapcsolatban, köztük három budapesti lakos. 

Az SMS-ben lévő linkkel több banki adatot és bankkártya adatot is megszereztek a csalók, amelyeket 2023. március 7. és 22. között egy e-pénztárca szolgáltatásban adtak meg és három helyszínen okos ATM-eknél 18 sértett számlájáról összesen közel 3 millió forintot vettek fel készpénzben. Az okos bankautomaták lehetővé teszik a bankkártya fizikai jelenléte nélkül a készpénzfelvételt. Ezek az NFC-s érintéses ATM-ek, ahol például telefont érintve is van lehetőség a tranzakciót végrehajtani.

Videón az SMS-es adathalász linkes csalók elfogása
42 SIM kártyát foglalt le a rendőrség

A feljelentést követően a nyomozós a digitális nyomokat elemezték és nagyon gyorsan gyorsan, 72 órán belül azonosítottak két ukrán állampolgárt, akik érintettek a készpénz felvételben és feltehetően a csalásban. Őket 2023. április 4-én Budapesten fogták el és 9 rendbeli információs rendszer felhasználásával nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének elkövetésének gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

Az albérletekben házkutatást tartottak, összesen tíz okostelefont, két tabletet, egy notebookot, két okosórát, ezekhez 42 darab SIM kártyát, valamint közel 400 ezer forint értékű ukrán hrivnyát, amerikai dollárt, dán koronát, illetőleg több mint 12 millió forintot érő kriptovalutát foglaltak le.

Videón az SMS-es adathalász linkes csalók elfogása
A készpénz mellett több mint 12 millió forint értékű kriptovalutát találtak a rendőrök

A lefoglalt notebookokon és telefonokon is több tízezer magyar telefonszámot tároltak. Az adatok feldolgozása még tart, de az elemzések alapján a rendőrség máris megállapította, hogy a gyanúsítottak elfogadásának napján is több ezer SMS-t küldhettek ki adathalász linkkel.

Videón az SMS-es adathalász linkes csalók elfogása
Több tízezer magyar telefonszámot tároltak a csalók

A két gyanúsítottat kihallgatásukat követően a nyomozó hatóság őrizetbe vette, valamint előterjesztést tett letartóztatásuk indítványozására, amelyet a bíróság el is rendelt.

Hasznos, hogy a BRFK ilyen részletesen közreadta az esetet, hiszen ez is segít bemutatni, hogyan dolgoznak a csalók, illetve felhívni a veszélyre a figyelmet, emellett talán a jövőben több áldozat tesz rendőrségi feljelentést és ezáltal több csalót foghatnak el. 

Végre engem is megpróbáltak csalók átverni

Revolut SMS-sel vernének át a csalók

Csalók telefonálhatnak a Curve nevében

Revolut fiók felvásárlási ajánlattal jönnek csalók

Kamu Revolut befektetéssel csalnának ki pénzt

 

Szeretnél felkészültebb lenni az online visszaélésekkel kapcsolatban? Kérd ezt privát tanácsadás keretein belül és segítek!

Forrás: Police.hu

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!