Állami támogatású, nem letiltható bankszámlaként kínálják a Revolutot a csalók

Már hamis állami támogatásként is megpróbálják csalók rávenni az embereket arra, hogy Revolutra regisztráljanak, ráadásul ezért még pénzt is kérnek.

Egy idős ember postaládájában landolt Debrecenben egy szórólap, amely családi támogatásokat és készpénztámogatásokat ígért. Volt ezek között szabadon felhasználható 250 ezer forintos támogatás, többmilliós fogászati kezelésre szolgáló támogatás, gyógyszer támogatás és végrehajtók-behajtók által NEM LETILTHATÓ bankszámla is.

Amellett, hogy a szórólapon hamisan állami támogatásként tűntetik fel a szolgáltatást, azok megigényléséért egyszeri kezelési költség megfizetését kérik, ami 14 000 forint.

Állami támogatásként, nem letiltható bankszámlaként kínálják a Revolutot a csalók

A következő is szerepel a szórólapon:

Végrehajtók-behajtók által NEM LETILTHATÓ bankszámla – Nincs havidíja és nincs számlanyitási díja – okostelefon applikáció – segítünk a telepítésében.

Állami támogatásként, nem letiltható bankszámlaként kínálják a Revolutot a csalók
Itt látható a felsorolásban az említett „bankszámla ajánlat”

Rögtön gyanús volt az, hogy a csalók olyan bankszámlát ajánlanak, ami okostelefon applikáción keresztül fut és nem letiltható a végrehajtók által. Tipikusan olyan hívószavak, amelyekre a hátrányos helyzetű, kevés ismerettel rendelkező emberek ugorhatnak, ha bajban vannak és akár pénzt is fizetnének érte, hogy részt vegyenek benne.

Egyértelmű volt, hogy valamelyik fintech számlát, például a Revolutot, vagy a Wise-t szeretnék rásózni az emberekre. Ezért írtam is a szórólapon megadott email címre, mintha egy érdeklődő lennék, aki szeretne egy ilyen szuperbiztos bankszámlát.

Az emailre rövidesen választ is kaptam az “Aqua Natur” fantázianévvel beállított gmail címről, amelyben telefonos elérhetőséget kértek és Jogsegély Iroda néven hivatkoztak a csalók magukra.

Ezt követően pár nappal később hívtak fel telefonon a +3670 802 7814 telefonszámról és Kiss Tímea néven mutatkozott be, a “Támogatási iroda” képviseletében. Elmondta, hogy ez a bankszámla az állami támogatási formába tartozik bele. Ennek van egy egyszeri 14000 forintos kezelési költsége.

A díj befizetését követően veszik fel az irodából a kapcsolatot a továbbiakban, ő maga sem tudta pontosan megmondani, hogy miképpen megy, elmondása szerint ő csak egy előzetes igényfelmérő.

Arra a kérdésre, hogy milyen banknál volna ez a számlaszám, nem tudott pontos adatot mondani, de úgy tudja, hogy a kártyának a neve a Revolut.

Az érdeklődőknek kiküldik a tájékoztatót, amely tartalmazza az igénylő lapokat, illetve egy csekket is, amelyen keresztül befizethető a “kezelési költség”. Ennek megfizetését követően az “iroda” mondja majd a továbbiakat. Ehhez címet kért, illetve email címet. Kíváncsian várom, hogy mit küldenek ki a postán, hogy még mélyebbre láthassunk bele ezekbe a csalásokba.

Többször számoltam már be a különböző Revolutot is érintő csalásokról. Ilyen volt az, amikor pénzt ajánlva próbálják megvásárolni, illetve ellopni a Monese, vagy éppen Revolut fiókot. Szintén említésre méltó az, amikor telefonon kerestek meg és azt állították, hogy egy kriptovalutám van, amit átutalnának nekem, ehhez csak egy olyan távfelügyeleti szoftvert kell telepíteni, amivel valójában a csalók hozzáférhetnek a számítógép, vagy telefon teljes tartalmához és vezérelhetik azt.

De írtam már arról is, hogy Facebook csoportokban MLM-es piramisjátékokat építettek már fel sokan azért, hogy a Revolut új felhasználó után járó bónuszt megszerezzék és új embereket regisztráljanak be. Akadt olyan, amikor pénzkereseti lehetőségként kínálták ezt.

A fenti eset pedig, amikor állami támogatásnak álcázzák a Revolut regisztrációt és csak “kezelési költséget” számolnak fel, már egy új szint. Ahogyan a fenti képeken látszik, gyakorlatilag mindenféle élethelyzetet le akartak fedni a csalók, hogy biztosan felkeltsék a legkiszolgáltatottabb embereket.

Éppen ezért fontos, hogy idős rokonaink figyelmét mindenképpen hívjuk fel arra, hogy ilyen veszélyek leselkedhetnek rájuk.

Fő kép forrása: Freepik

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!