Lightyear TBSZ számla: így jelentheted le a NAV felé

Lightyear TBSZ számla

A Lightyear TBSZ számla egy ingyenes és könnyen kezelhető 5 éves befektetési megoldást kínál a hazai felhasználóknak. A Lightyear rendkívül leegyszerűsíti a dolgot, de van egy dolog, amit a felhasználónak kell megtennie a számlanyitás kapcsán.

A hatályos jogszabályok alapján a TBSZ számla megnyitását követően 30 napon belül be kell azt jelenteni a NAV felé. A Lightyear erre küld is értesítést a felhasználó felé.

Összehasonlítás: Jelentős különbségek vannak a szolgáltatók TBSZ számla ajánlatai között!

Így jelentheted le a Lightyear TBSZ számla nyitást a NAV felé

A megnyitás akkor történik meg, amikor a felhasználó befizeti a 25 000 forintot, amely a minimum megnyitási összege a TBSZ számlának.

A cikkben azt mutatom be, hogyan lehet lejelenteni a NAV felé a TBSZ számlát az Ügyfélkapun keresztül – ennek feltétele, hogy meglegyen az ügyfélkapu regisztrációja a magyar állampolgárnak.

E-papír felület

A bejelentést az e-papír felületén lehet megtenni, az epapir.gov.hu weboldalon. Itt az ügyfélkapuval tudsz bejelentkezni.

Lightyear TBSZ számla: így jelentheted le a NAV felé

Az új levél írása felületen értelemszerűen kell megadni a személyes adatokat.

Lightyear TBSZ számla: így jelentheted le a NAV felé

A témacsoport résznél az Adóügy (NAV) opciót, az ügytípusnál pedig a Nyilatkozat (Adóügy) lehetőséget érdemes választani.

Címzettnek a lakóhelyed alapján illetékes kirendeltséget kell választanod.

A hivatkozási számot üresen hagyhatod, hiszen ilyennel nem rendelkezik még az ügy. Az előzmény iktatószám megadása kötelező, oda jó egy bármilyen számot, például az 1-est megadni.

A levél tárgya és a levél szövegében tudod megfogalmazni a bejelentésed célját, hasonlóan ahhoz, mint amit az én képemen is látsz.

Lightyear TBSZ számla: így jelentheted le a NAV felé

Ezt követően nyomj rá a tovább a csatolmányokhoz.

A Lightyear útmutatója külön nem jelzi azt, hogy itt kell-e valamit feltölteni, viszont kell!

Lightyear TBSZ számla: így jelentheted le a NAV felé

Ide kell feltöltened egy igazolást arról, hogy megtörtént a számla nyitása és befizetted a legalább 25 ezer forintos összeget rá a gyűjtőévben.

Én erre két dokumentumot csatoltam. Egyrészt a TBSZ nyitási szerződést, amelyet emailben küldött ki a Lightyear, másrészt egy képernyőfotót a TBSZ számlára átvezetet pénzről (ezt a normál befektetési számlámról vezettem át a Lightyearen belül).

A feltöltött dokumentumok közül ha valamelyik még nincs hitelesítve, azokat érdemes megtenni itt a felületen a rendelkezésre álló gombbal. A TBSZ számla nyitási szerződés PDF állománya már alapból rendelkezik hitelesítéssel, azt nem kell külön hitelesíteni.

Ha nem töltesz fel ide semmit, akkor az adóhatóság vissza fog jelezni a mulasztásod miatt és 8 munkanapon belül pótolnod kell ezt. Ha ezt is elmulasztod, komoly büntetést fognak kiróni rád, ezt jó ha tudod!

Ezeket követően tudsz továbbmenni és a Küldéssel elküldeni a bejelentésedet a NAV felé.

Lightyear TBSZ számla: így jelentheted le a NAV felé

Ezt a bejelentést meg kell tenned a TBSZ számla megnyitását követő 30 napon belül!

Érdemes figyelned utána az Ügyfélkapudhoz tartozó tárhelyet, hiszen probléma esetén visszajelzést küld a NAV és jelzi mit kell pótolnod.

Még nem vagy Lightyear felhasználó? A regisztrációhoz használt az ADAMFX kódot és a Lightyear díjmentesen kínál 1 000 000 forintra a valutaváltást euróra, dollárra, vagy brit fontra, amelyet utána be lehet fektetni a TBSZ számlán részvénybe, ETF-be, vagy MMF-ben a választott pénznemben.

A cikk tartalma semmilyen formában nem minősül befektetési, vagy adózási javaslatnak, vagy tanácsnak. A tőke kockázatnak van kitéve. A befektetési szolgáltatásokat a Lightyear nyújtja (Lightyear Europe AS az Európai Unióban). A felhasználási feltételek itt érhetők el: https://lightyear.com/eu/terms

Szponzorált tartalom. Köszönöm, hogy te is hozzájárulsz a RevB és a Lightyear közösség működéséhez.

Mi az a TBSZ számla? Ezt érdemes tudnod róla!

Minden, amit tudnod kell az ingyenes Lightyear TBSZ számla nyitásáról, feltételeiről

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!