Így spórolhatsz pénzt a futóversenyeken!

A célegyenesben a felkészülés minden pillanata kifizetődik

Én magam is számos futóversenyen indulok egy évben és kifejezetten sok pénzt is hagyok ott emiatt a szervezőknél. Leggyakrabban terepfutó versenyeken indulok, de alkalmanként egy-egy aszfaltos futóversenyt, vagy akár akadályfutást is szívesen választok.

Összeszedtem azon egyszerű tippjeimet, amikkel én magam is csökkenteni szoktam a nevezési és versenyzési költségeimet.

Magas nevezési díjak, de a banki és az átváltási költségekkel spórolhatsz

Az elmúlt években, 2020 óta jelentősen ugrottak meg a nevezési díjak. A COVID járvány ideje alatt kapott népszerűséget a “virtuális verseny”, amely igazából elsősorban az éremgyártóknak hozott jó eredményt. Én magam is “indultam” egy ilyenen, adott volt a táv amit le kellett futni, bármikor, bárhol és utána lehet beküldeni az eredményt (képernyőfotón valamilyen alkalmazásból, amivel rögzítettem a futást), majd postán kaptam az érmet a teljesítésért.

Nem véletlenül volt csak egy ilyen virtuális futóversenyem. Mert igazából nem akkora buli. Ahogy elvonult a járvány és újra lehetett versenyeket rendezni, jöttek is sorba a különböző lehetőségek, viszont már 2022-ben elkezdtem érezni azt, hogy számos verseny megdrágult jelentősen, 2023-ban pedig ez a tendencia nem csökkent.

Természetesen érthető ez a szervezők oldaláról. Emelkedtek az üzemanyag árak, a munkabér igények, az áramdíjak és szinte minden. Így hát a nevezési díjak is.

2023-ban én is sokkal többet válogattam, hogy mely versenyekre nevezek, pont ezen költség növekedések miatt is.

A célegyenesben a felkészülés minden pillanata kifizetődik
A célegyenesben a felkészülés minden pillanata kifizetődik

Változó, hogy az adott nevezést milyen formában kell fizetni. A nagyobb versenyeken már lehetőség van online bankkártyás fizetésre, ez a legegyszerűbb, hiszen azonnal megvan és ingyenes. Vannak viszont olyan versenyek, amelyeknél a nevezési díjat át kell utalni a szervezők számlaszámára. Ilyenkor jól jöhet az, hogy a Revolut díjmentesen utal magyar számlára forintot. A magyar bankok esetében változó költségek lehetnek az átutalásra (van, amelyik akár díjmentesen teszi ezt meg, de akad ahol akár több száz forint is lehet az átutalási költség).

Ha nem forintban kell fizetni, akkor pedig rögtön szóba jön az átváltási költség. Ezt az esetek többségében nem éri meg magyar bank forintos számlájáról megtenni, hiszen magasak a banki átváltási díjak, vagy kedvezőtlen árfolyamot kínálnak. A Revolutnál az ingyenes Standard csomag esetén is 350 ezer forint ingyen váltható át hétköznaponként (gördülőhavi limit, további részletek róla itt). Vannak akár magyar versenyek is, ahol nem forint az alapértelmezett nevezési díj, ilyen az Ultra-Trail Hungary (UTH). Itt lehet ugyan forintban is fizetni, viszont általában az eurós nevezési díj kedvezőbben jön ki. A 2023-as versenyre is így neveztem még 2022 végén, a Revolut kártyával fizettem ki a nevezési díjat euróban, ezzel megspóroltam párezer forintot (a nevezési díj is olcsóbb volt így és a váltáson sem buktam).

És ott vannak a külföldi versenyek, amelyek esetén természetesen számolni kell. A következő verseny évemre már számolok például a Rodnei Sky Race 2024 versennyel. Ez egy Romániában megrendezett terepfutó verseny, ahova a nevezési díjat román lejben kell átutalni. Ha ezt a Raiffeisen bankszámlámról utalnám át, akkor a nevezési díj 20-30%-át is rászámolhatnám még a banki költségekre, viszont a Revolut miatt ezzel nem kell kalkulálnom külön.

De bármilyen külföldi verseny esetén jól jöhet ha van Revolut kártya. Akár egy Berlin Maraton, vagy egy külföldi Spartan Race a cél, ha nem forintban várják a szervezők a díjat, akkor a fintech megoldásokkal mindig sokat lehet spórolni.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy külföldi verseny esetén további, nem forintos kiadásaink is lesznek, hiszen a helyszínen sem abban fogunk fizetni egy kávéért, a vacsoráért, vagy bármiért amit megvásároltunk.

Ha készpénzt is vinnél magadra, javaslom, hogy került a pénzváltókat. Helyette eurót felvehetsz még itt Magyarországon is, akár ingyen, illetve ha nem eurozónás országba utazol, olcsóbb a helyi ATM-eknél felvenni készpénzt, mint itthon váltani. Ritkább devizáknál ez hatványozottan igaz lehet.

Az utazás mellett a szállás költséggel is érdemes kalkulálni

Ha megvan a verseny nevezés, akkor sincs vége a költekezésnek. Én is indulok néha helyi versenyeken itt Debrecenben, amely esetén értelemszerűen utazással kevésbé kell számolnom. Viszont ha például egy jó kis terepfutó versenyre mennék, akkor értelemszerűen nem az Alföld lesz a legjobb terep szintet gyűjteni, ahogyan igazából maratoni, vagy ennél nagyobb távra sem kínál sok lehetőséget Magyarország második legnagyobb városa.

Ha tehát utazni kell a versenyre, akkor rögtön ugranak a költségek. Ha a helyszínen, vagy annak közelében alszom, akkor arra általában a Booking.com oldalán foglalok szállást. Itt hasznos tipp lehet az, hogy az ajánlatokat érdemes megnézni számítógépen és telefonos alkalmazásban is, gyakran vannak eltérő árak. Viszont kiemelném, hogy a Booking.com bár forintban adja meg az árat, sosem abban fizetünk végső soron, hanem euróban, vagy dollárban, erről itt írtam. Így javaslom itt is a magyar bankkártya helyett a Revolut kártyáját használni, hiszen megint csak spórolhatsz a váltással. És hát azzal is sokat spórolhatsz, ha nem egyedül veszel ki egy szállást. Ismerősökkel, barátokkal nem csak nagyobb buli a verseny előtti este, hanem olcsóbb is.  Ha nem egy mini garzont veszel ki, hanem mondjuk egy nagyobb lakást, vagy házat, amelyet 3-4, vagy akár több ember között oszt el az ember, akkor fejenként jóval olcsóbb lehet a szállás.

A Revolut Szállások opciót is érdemes megemlíteni, hiszen a fintech cég is kínálna szállás lehetőségeket, ráadásul pénzvisszatérítéssel. Ehhez az Expedia hálózatát használja. Én azt tapasztaltam, hogy 10-ből 9 alkalommal olcsóbban foglalhatok a Booking.com-on, mint a Revolut Szállások ajánlatai között. Viszontkeresés során érdemes azért erre is ránézni, hiszen lehet, hogy pont most lesz az a 10. lehetőség, amikor pont a Revolut lesz az olcsóbb.

Megvan a külföldi versenyek varázsa is azért. Magyarországon például nehéz tengerparton futni.
Megvan a külföldi versenyek varázsa is azért. Magyarországon például nehéz tengerparton futni.

Szóba jöhet természetesen az is, hogy közvetlenül a szállásadóval veszed fel a kapcsolatot és nem közvetítő cégen keresztül foglalsz. Ebben az esetben lehet akár még olcsóbb is a foglalás, viszont találkoztam már nem egyszer olyannal, hogy az ilyen foglalásoknál egyszer csak jelzett a szállásadó, hogy  mégsem tudja kiadni a helyet. Ez főleg olyankor fordult elő, amikor valami olyan versenyre volt nevezésem, amelynél a környék befogadóképessége alacsony, kevés a szálláshely és sok a nevező. Ilyenkor szemrebbenés nélkül mondta vissza a szállásadó a foglalást azért, hogy később másnak, magasabb áron adja ki a helyet… A közvetítő cégek lehet, hogy drágábbak, viszont segítenek ezek megelőzésében. Volt olyan, hogy egy nappal a verseny előtt fordult elő ilyen a Booking.com foglalásommal, de ilyen esetben az ügyfélszolgálat intézett másik, hasonló kategóriás szállást a környéken.

Ha nem magyarországi a verseny, akkor az utazás során is számos olyan költség merülhet fel (tankolás, étkezés, látnivalók, stb.), amelyet nem forintban kell fizetni. Külföldön én mindig a Revolut kártyámat használom a kedvező váltási árfolyamok miatt, akár nyaralásról, akár versenyzésről van szó.

Mi történik, ha baj van?

Szerencsére az esetemben nem történt még komoly baleset, probléma versenyen. Itt a komoly szó kiemelt lehet, hiszen olyan balesetem nem volt, ami ellátást igényelt volna. 2021. szeptemberében egy Spartan Race Beast versenyen a második kilométeren sikerült egy akadályon megcsúsznom és a combcsontommal ráesni a gerendára. Akkor egy pillanatra magam sem voltam biztos, hogy nem tört el a lábam. De szerencsére csak összehajlottam, mint egy papírzsebkendő, némi gondolkodás után fel tudtam állni. Szívtam nagyokat a friss levegőből, megnéztem a sebemet, ami felülete le volt horzsolva és vérzett, alatta meg durván fájt, aztán gondoltam megyek tovább, meglátjuk hogy megy majd a többi 20 kilométer, ami még előttem volt. Akkor igazán nem volt gond, végig mentem a pályán, bár napokig tényleg csak sántítva tudtam közlekedni.

Fel kell készülni a balesetekre.
Fel kell készülni a balesetekre is.

Viszont lehet olyan eset, amikor akár ellátásra is szükség van. Nekem is van olyan ismerősöm, aki versenyen törte szilánkosra a bokáját. Sajnos ezt senkinek nem kellene átélnie, de készülni kell rá, hogy ilyen is megtörténhet.

Ha esetleg valaki előfizet a Revolut Premium, vagy magasabb csomagra, az már tartalmaz sürgősségi orvosi ellátásra is biztosítást. Ekkor a kórházban ki kell fizetni a számlát, viszont azt le lehet adni a Revolut biztosító partnerének is kifizetik a költségeket.

A versenyt mindig felkészülés előzi meg

Én szeretem az apró trükköket, amelyek megkönnyítik az életemet. A Garmin sportórámat például azért vettem Revolut kártyámmal, mert így él rá “Vásárlásvédelem” biztosítása 12 hónapig, amely vétlen károsodás, vagy lopás esetén fedezetet nyújt. Egy 200 ezer forint feletti óránál pedig ez egy fontos tétel lehet, hiszen hiába a zafír üveg, előfordulhat, hogy egy versenyen odacsapja az ember valamihez, vagy elesik vele aszfalton és jobb esetben nem a csont törik, hanem csak az óra.

Heti szinten 6-10 órát edzem általában. Ezek nagy része fizikai edzés, főleg futás, vagy keresztedzések. De van mentális felkészülés is, ebben Kocsi Judit sport mentáltréner segít, aki a verseny amatőr és profi sportolóknak is kínál mentáltréninget.

Ezek azok a pillanatok, amikor sokat segít a mentáltréning.
Ezek azok a pillanatok, amikor sokat segít a mentáltréning.

Mennyit spórolhatok így a versenyeken?

Ha külön-külön veszem a tételeket, általában nem túl sokat, de egy éves költségvetést nézve már kijöhet akár egy újabb verseny költsége is a megspórolt összegből.

Viszont azzal számolni kell, hogy ha az ember a fenti módokon spórolni akar a versenyeken, akkor a pénze helyett az idejével fizethet, hiszen ilyenkor utána kell nézni több dolognak, figyelembe kell venni különböző tényezőket és gondolkodni kell. Persze ez igaz egy versenyre is.

Külföldi versenyre készülsz? Kérd a Revolut privát tanácsadást és felkészítelek mindenre, hogy fizetéskor ne kint érjen meglepetés!

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!