Kamatcsökkentéssel indította a februárt a Lightyear

Ismerd meg a Lightyear használatát privát oktatás keretein belül

Sajnos ismételten egy nagyobb kamatcsökkentést hajtott végre a Lightyear a magyar forintnál.

A Lightyear betéti számláján euróra, dollárra, fontra és forintra kínál kamatot a be nem fektetett pénzre. A bankközi változások és a piaci helyzet miatt azonban a korábban kiemelkedően magyar forint kamat folyamatosan esett, a friss bejelentés szerint 7%-ról 5%-ra csökken a HUF kamatfizetés. Előzőleg 2023. december 22-én csökkent 8,25%-ról 7%-ra a kamatfizetés.A Lightyear akkor tisztázta, hogy miért csökken a forintra fizetett kamat és közölték, hogy a forint betéti kamatjának csökkentésének fő oka a magyar BUBOR ingadozása, illetve annak elmúlt hónapokban történt folyamatos csökkentése. A BUBOR a változó kamatozású betétek és hitelek árazásánál, valamint a tőzsdei és a tőzsdén kívüli származtatott kamatügyletek elszámolásánál jelent hivatkozási vagyis referenciaszintet.

A betéti kamatot minden hónap első napján fizeti ki az előző hónapról a Lightyear, így tett február 1-jén is a még 7%-os kamattal. Február 2-től viszont már csak 5%-kal érhető el a betéti kamat a forint esetén. Emellett euróra 3,25%-ot, dollárra és fontra 4,5%-ot fizet.

Segítségre van szükséged? Várlak a Lightyear közösség csoportban!

Lightyear befektetési startup
A Lightyear alkalmazás telefonon és számítógépes böngészőben is elérhető.

Decemberben a magyar felhasználók egy kis részének a Revolut is bevezette a betéti kamatfizetést a Megtakarítási számlára helyezett pénzre. A Revolut csak forintra kínál kamatot, viszont azt napi kifizetéssel. Ami viszont jelentős különbség, hogy a Revolut ennél is alacsonyabb kamatot kínál Standard és Plus csomag esetén 0,99%-ot, Premium csomagnál 2,49%-ot, Metal ügyfeleknek 3,49%-ot, míg Ultra csomaggal 3,99%-ot. Így ebből a szempontból az ingyenes Lightyear számla még most is jobb kamat lehetőséget kínál.

Illetve ami még fontosabb, hogy a Lightyear decemberben elindította az ingyenes TBSZ számla nyitási lehetőségét és így 2024-től érdemesebb ide berakni a Lightyearre szánt pénzt. Igaz, hogy a TBSZ számla nem fizethet betéti kamatot a törvényi előírások alapján, viszont lehetőség van olyan MMF-ekbe pénzt fektetni, amelyek rendkívül alacsony kockázattal fizetnek kamatot (akár az 5%-os forint kamatnál is magasabbat) és ezáltal jobb hozam érhető el. Ráadásul a TBSZ számla esetén kedvezőbb, illetve akár teljesen elengedett adózás is szóba jöhet, függően attól, hogy milyen időtartamban gondolkodik egy befektető.

Összehasonlítás: ennyivel előnyösebb lehet a Lightyear TBSZ a többi szolgáltatóhoz képest

A betéti kamatcsökkentés mindenképpen egy negatív lépés a Lightyearnél, de figyelve az MNB kamatmódosításait, illetve a piaci szereplők lehetőségeit, várható volt, hogy tovább csökken a kamat. Viszont ezt a TBSZ ellensúlyozhatja az MMF kamatfizetésével és az akár adómentes kivételi lehetőséggel.

Még nem vagy Lightyear felhasználó? Regisztrálj most, az ADAM10 kóddal és 19000 forint feltöltését követően kapsz 10 dollár értékben töredékes részvényt az általad választott instrumentumban (a választható részvények limitáltak)!

A cikk tartalma semmilyen formában nem minősül befektetési javaslatnak, vagy tanácsnak. A tőke kockázatnak van kitéve. A befektetési szolgáltatásokat a Lightyear nyújtja (Lightyear Europe AS az Európai Unióban). A felhasználási feltételek itt érhetők el: https://lightyear.com/eu/terms

Szponzorált tartalom. Köszönöm, hogy te is hozzájárulsz a RevB és a Lightyear közösség működéséhez.

Facebook
Email
LinkedIn
Reddit

Revolut tanácsadás

Ismerd meg a Revolut használatát részletesen. Használd okosabban a Revolut kártyát!

További cikkek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Adatkezelési szabályzat

Impresszum

Revolut közösség

Lightyear közösség

Érdekelnek az újdonságok?

Iratkozz fel hírlevélre

Nem lesznek spamek, ígérem!